Donderdag 5 november 2020 ​Een 4G-netwerk aanleggen… op de maan!

Het is haast niet meer voor te stellen, maar er was een tijd dat mobiele telefoons nog geen gemeengoed waren. Tegenwoordig kunnen we, door een dekkend netwerk van 4G- en 5G-masten, praktisch overal bellen en gebeld worden. Nokia gaat nog een stapje verder. Of beter gezegd: ‘a giant leap’. De Finse telefoonfabrikant legt namelijk een 4G-netwerk aan op de maan!

Dit project maakt onderdeel uit van het programma Artemis. Daarmee wil NASA een duurzaam verblijf op de maan mogelijk maken. De ruimtevaartorganisatie koos Nokia uit om deze uitdagende opdracht uit te voeren. Het bedrijf bouwt een ‘ultracompacte end-to-end-oplossing’, dat de moeilijke omstandigheden in de ruimte kan weerstaan. Eind 2022 wordt het netwerk per maanlander naar het hemellichaam gebracht. Voor de installatie aldaar zijn geen mensenhanden nodig, het apparaat installeert zichzelf.

Het 4G-netwerk speelt een belangrijke rol bij het mogelijk maken van een lang menselijk verblijf op de maan. Het biedt ter plekke mogelijkheden voor veel verschillende datatransmissietoepassingen. Daarbij kun je denken aan op afstand te bedienen maanrovers, real-time navigatie en het streamen van video in hoge resolutie.

#slimmehandjes

Techniek kan zo mooi zijn. Daarom brengt Techniekpact Regio Zwolle bijzondere uitvindingen en ontwikkelingen onder de aandacht. Want #slimmehandjes maken de meest bijzondere dingen!

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Nieuws
Techniekpact Zwolle

Technologie opnemen in onderwijsaanbod? Stadkamer helpt

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Wehkamp investeert met interne opleiding in technische medewerkers

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Pilot verbetert de aansluiting van pro-/vso-jongeren op de arbeidsmarkt

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…