Dinsdag 15 december 2020 Pilot verbetert de aansluiting van pro-/vso-jongeren op de arbeidsmarkt

‘Er is plek voor iedereen’. Kort samengevat is dat het idee achter een pilot die sinds december 2019 loopt in arbeidsregio Zwolle. Het hoofddoel is om de afstand van jongeren uit het praktijk- en voortgezet speciaal onderwijs te dichten tot de arbeidsmarkt. Jojanne Lageveen is ‘netwerkcoördinator onderwijs en arbeidsmarkt Regio Zwolle’. Zij zet zich in voor een betere zichtbaarheid van de doelgroep op de arbeidsmarkt en onderhoudt contact met stagecoördinatoren van scholen. Het initiatief is een mooie kans voor de techniekbranche, die hard op zoek is naar extra vakmensen.

In Regio Zwolle zijn zestien pro- en vso-scholen gevestigd, met leerlingen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. In de eerste maanden van haar nieuwe functie onderzocht Lageveen wat nodig is om deze scholen en het bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen. “Daar kwam onder andere uit dat de onderlinge samenwerking tussen scholen nog verder kan verbeteren”, legt ze uit. “Iedere school heeft nu zijn eigen stagebureau en contacten met werkgevers. Daarin kunnen ze meer samen optrekken.”

Visie

Ook moeten scholen een duidelijke gezamenlijke visie presenteren aan bijvoorbeeld de Sectortafel Techniek. “Samen met het technische bedrijfsleven moeten we kijken hoe scholen kunnen aansluiten op de behoeften van bedrijven”, verduidelijkt Lageveen. “Wat kunnen jongeren voor hen betekenen?” In de technieksector gaat het dan vaak om ondersteunende werkzaamheden.

Aan de andere kant moet de zichtbaarheid van de doelgroep en scholen vergroot worden. “Bij het bedrijfsleven is veel onwetendheid over het aanbod van deze jongeren”, aldus Lageveen. “Maar het is voor bedrijven echt een kans om hen aan te nemen. We willen het bedrijfsleven vragen: wat doe jij voor deze jongeren? Hoe divers is jouw personeelsbestand? Bied je al een dergelijke plek aan en hoe doe je dat? Die functie willen we structureel ingebed krijgen bij bedrijven.”


Stage

Praktijk- en stageplekken zijn daarbij dé manier om zowel jongeren ervaring te laten opdoen én werkgevers te laten zien wat zij in hun mars hebben. Jacky Vos is stagebegeleider op scholengemeenschap Stad & Esch, waaronder ook een praktijkschool valt. Hij helpt jongeren bij het vinden van een geschikte stageplek, maar ook van arbeidsplekken bij bedrijven met of zonder hulpmiddelen.

Een voorbeeld daarvan is het doelgroepregister voor de ‘banenafspraak’, die overheid, werkgevers en sociale partners maakten. Het doel is dat banen worden gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Schoolverlaters van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en het praktijkonderwijs (pro) hebben het recht om gebruik te maken van doelgroepregistratie. “Dat kan bedrijven vaak net over de streep trekken om jongeren een baan aan te bieden”, legt Vos uit.


Meerwaarde

Want Vos’ belangrijkste doel is om leerlingen naar een stage en baan te begeleiden. In verreweg de meeste gevallen lukt dat ook. “Wij gaan met leerlingen op ontdekkingstocht”, verduidelijkt hij. “Wij kijken eerst wat zij kunnen en waar hun passie ligt. Dan kijken we waar ze willen stagelopen. Ik ben daarbij niet de boeman, maar de steunpilaar. Wat ze kiezen is prima, maar durf vervolgens ook de beslissing te nemen. We maken hen vervolgens stagevaardig. Ze leren om door te zetten en te communiceren met andere mensen. Verder bieden we op school cursussen aan, zoals lassen niveau 1 en 2, reach- en heftruck en het melkersdiploma. Als ze dat halen, neemt hun meerwaarde flink toe. Het droomscenario is dat zij via hun stage aan het werk komen. Maar dat lukt niet altijd.”

Spiegelen

Bij deze doelgroep komen geregeld motivatieproblemen voor. Ook daar helpt Vos bij. “Er zijn leerlingen die aangeven van school af te willen. Dan zeg ik: dat wil ik ook, maar dan wel met een baan. Dat moet in hun gedrag ook naar voren komen. Ze moeten zich aanpassen aan de maatschappij om aan het werk te komen. Het arbeidsethos moet omhoog.”

Vos legt ook altijd uit waarom. “Zodat ze doorhebben dat bepaald gedrag niet handig is. Vaak spiegel ik dan: hoe zou jij het vinden wanneer je een werkgever bent en zijn werknemer loopt bijvoorbeeld boos weg als hem iets niet aanstaat. Dan begrijpen ze het vaak wel. En als een stage eens misloopt, word ik niet boos. Dan weten we: mooi, die kant moeten we niet op.”


Als de klik met een stageplek er wél is, is het ook belangrijk een dikke pluim uit te delen. “Leerlingen kunnen veel meer dan ze zelf geloven”, aldus Vos. “Dat laten ze ook zien. Ik zeg ook nooit: dat kun je niet, maar ga voor je droom! Ze bloeien misschien wat later op dan een gemiddelde leerling. Ze gaan met kleine stapjes omhoog, maar ze komen er uiteindelijk wel.”

Contact

Bedrijven die in contact willen komen met netwerkcoördinator Jojanne Lageveen kunnen contact opnemen via j.lageveen@ooz.nl en 06-39081587. Zij brengt hen in direct contact met stagebegeleiders van de scholen.


Techniekpact Regio Zwolle

Techniekpact Regio Zwolle legt een link tussen overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven in Regio Zwolle. Het doel is om voldoende werkgelegenheid binnen de technische sector te behouden. Met onze rubriek ‘Partner in de Spotlight’ laten we zien wat voor mooie initiatieven worden ontplooid. Lees alles over Techniekpact Regio Zwolle op onze website!

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Nieuws
Techniekpact Zwolle

Makersfestival in Zwolle een groot succes

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Held uit de Techniek: Martin Cooper, uitvinder van de mobiele telefoon

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Makersfestival laat jongeren zien én ervaren hoe leuk techniek is

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…