Donderdag 21 oktober 2021 ​Held uit de techniek: uitvinder van het reuzenrad

Met Breman Mega Wheels in Genemuiden hebben we een bijzonder bedrijf in onze regio dat reuzenraden fabriceert voor pretparken over de hele wereld. De geschiedenis van deze populaire attractie gaat ver terug in de geschiedenis. Het was George Ferris die een kleine 130 jaar geleden het eerste reuzenrad uitvond: the Ferris Wheel. Daarom is hij één van onze ‘helden uit de techniek’!

Iets produceren dat minstens zo imposant is als de Eiffeltoren in Parijs. Dat was kort samengevat wat de in 1859 geboren Amerikaan voor ogen had met zijn reuzenrad. Het bouwwerk was 75 meter hoog, telde 36 gondels en bood plaats aan maximaal 1.440 mensen. Het was een ware publiekstrekker tijdens de World’s Columbian Exposition in Chicago, waar het gevaarte voor het eerst te zien was in 1893.

Ferris, die zijn carrière startte in de spoorwegindustrie, had een voorliefde voor bruggenbouw. Met zijn bedrijf G.W.G. Ferris & Co. testte en inspecteerde hij bruggen. De stap naar het bouwen van een reuzenrad was daarom wellicht niet reuze. Maar met zijn Ferris Wheel liet hij zien zijn tijd ver voor te zijn. Het fietswiel was daarbij zijn inspiratie. Denk daarbij aan de aangespannen spaken die een wiel op spanning brengen. Een knap staaltje techniek!

Held uit de techniek

Daarom roept Techniekpact Regio Zwolle George Ferris uit tot onze ‘Held uit de Techniek’. Wij zijn erg benieuwd wie jouw helden zijn. Stuur een mail naar info@techniekpactregiozwolle.nl. Dit mailadres is ook voor iedereen die gebruik wil maken van ons netwerk - bestaande uit overheden, onderwijsinstellingen en bedrijven in Regio Zwolle - of daarvan deel wil gaan uitmaken. Wij komen graag in contact! #onzehelden

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Makersfestival laat jongeren zien én ervaren hoe leuk techniek is

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Infobijeenkomst over het werken met (ex-)gedetineerden in je bedrijf

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Maakbedrijven laten scholieren binnen tijdens Week van de Technologie

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…