Vrijdag 16 februari 2024 Makersfestival laat jongeren zien én ervaren hoe leuk techniek is
Jongeren niet alleen laten zíen, maar vooral ook laten erváren hoe mooi techniek is. Zodat ze techniek later op z’n minst als optie zien voor hun beroepskeuze. Dat is kort samengevat wat het Makersfestival Zwolle wil bereiken. Op zaterdag 16 maart vindt alweer de derde editie plaats, op het voormalige Philips-terrein. Voor het eerst ook met speciale aandacht voor het voortgezet onderwijs (VO). Dit alles gebeurt binnen het thema ‘Meesterschap’.
Makersfestival Zwolle is een initiatief van Hogeschool Windesheim en Sterk Techniek Onderwijs Zwolle. Zij werken voor de organisatie nauw samen met BREiNN en Breman Academy. En daarnaast ruim 20 onderwijsinstellingen en bedrijven uit de maak-, installatie-, infra- en bouwindustrie, die bijzondere workshops verzorgen. Allemaal passend binnen het thema ‘Meesterschap’.
“Meesterschap gaat over vakmanschap, ambachten, over leren, over meester-gezel maar ook over rentmeesterschap en goed voor je omgeving zorgen”, vertelt Valery Geurtsen van Sterk Techniek Onderwijs. “En bovenal over trots zijn op jezelf. Trots op wat je kunt, kunt leren en kunt maken.”
VO-2-daagse
De vorige 2 edities waren een groot succes. Ook voor 16 maart loopt het storm met de aanmeldingen. Op dit moment van schrijven heeft de organisatie al bijna het maximale aantal van 3.000 aanmeldingen binnen voor de zaterdag. Het gaat hierbij met name om basisscholieren. De donderdag en vrijdag voorafgaand aan het festival staan in het teken van het voortgezet onderwijs.
“Dit is een doelgroep die normaal wat minder makkelijk te bereiken is”, legt medeorganisator Jantina Bremer-Postma van Windesheim uit. “Eind vorig jaar vroegen we aan middelbare scholen of ze mee wilden doen aan een pilot voor het Makersfestival. Zodat ook eerste- en tweedeklas-leerlingen (van praktijkonderwijs tot vwo) kunnen ervaren hoe breed techniek is. Dat resulteerde in de aanmelding van in totaal 900 leerlingen. Daarmee voorzien we dus duidelijk in een behoefte.”
Artikel gaat verder onder de foto.
Doorlopende lijn
Zij worden in de 2 dagen vóór het festival actief betrokken in het maakproces. In verschillende ‘belevingen’ gaan ze aan de slag. “Elke beleving bestaat uit 2, 3 of 4 kleinere workshops, die samen een duurzaam product vormen”, verduidelijkt Valery. Deze exclusieve workshops zijn ontwikkeld door een aantal technische bedrijven, samen met het onderwijs (vo/mbo/hbo). Dit alles onder leiding van programmamanager Rob Bults (Zwolle Unlimited/ Top of the Hill) van de VO-2-daagse.
De opbrengsten van de VO-2-daagse zijn een onderdeel van de festivalzaterdag. Valery noemt als voorbeeld de productie van een theaterdecor. “Dit ontwerpen en bouwen VO-leerlingen samen met vakschool Cibap op de eerste 2 dagen. Ook maken zij een lopende band met RobertPack, die onderdeel uitmaakt van het decor. De begeleidende muziek wordt gemaakt door Protoon, met grondstoffen van het project Zwolle Schoon (#Zwolleschoon). Op de zaterdag brengen theaterstudenten van het Deltion College dan een theaterstuk met muziek, binnen het thema ‘Meesterschap’. Daarbij moeten de bezoekers de lopende band draaiende houden.”
Artikel gaat verder onder de foto.
Ruim 30 workshops
Verder zijn er op 16 maart nog ruim 30 andere workshops te volgen. Van het vouwen van een metalen Peperbus, het bouwen van een kleine Scania-wagen, het maken van een windmolen, het solderen van een muziekinstrument tot het vliegen met drones. De diversiteit is groot.
Bezoekers en deelnemers zien én ervaren zo hoe leuk het is om zelf dingen te maken, legt Valery uit. “We laten kinderen en ouders uit hun comfortzone stappen. De combinatie van cultuur, natuur en techniek zorgt voor mooie producten, waar bezoekers hopelijk verrast door zijn. In die verrassing wordt het enthousiasme voor maken en bijbehorende technieken aangewakkerd.”
Informatie en aanmelden
Meer informatie over het Makersfestival Zwolle vind je op www.makersfestivalzwolle.nl. Daar kun je je ook aanmelden, zo lang het maximaal aantal aanmeldingen nog niet bereikt is. Verder doet de organisatie een oproep aan bedrijven die volgend jaar mogelijk een activiteit willen verzorgen. “Kom vooral eens kijken wat het Makersfestival inhoudt”, vertelt Jantina. “We denken graag mee over het bedenken van een exclusieve workshop.” Contact opnemen kan via: jm.bremer@windesheim.nl of v.geurtsen@ooz.nl.