Donderdag 19 januari 2023 ​Makersfestival zet techniek in de spotlights met doe- en maakactiviteiten

De voorbereidingen voor het Makersfestival Zwolle zijn alweer in volle gang. Op zaterdag 18 maart vindt de tweede editie plaats op het voormalige Philips-terrein in Zwolle. Op deze gratis te bezoeken dag willen de initiators jong en oud inspireren en enthousiasmeren voor techniek & technologie. Dat gebeurt door middel van workshops en activiteiten die de meewerkende partners organiseren. “Bezoekers kunnen zo zelf ervaren hoe mooi het is om met techniek bezig te zijn”, vertelt medeorganisator Manon Schrijnemaekers.


De eerste editie van het Makersfestival in maart 2022 was een groot succes. Daar kwamen ruim 1.400 bezoekers op af. “We hadden toen net een coronalockdown achter de rug”, weet Schrijnemaekers nog. “Dus het was best spannend. Maar het was echt fantastisch. Het smaakte naar zo veel meer.”

Techniek zichtbaar maken

Niet gek dus dat het Makersfestival in 2023 opnieuw plaatsvindt. Hogeschool Windesheim en TechThis zetten zich samen met BREiNN, Breman, Zwinc en vele andere bedrijven uit onze regio in om de magie van techniek te tonen. “Hoe maken we techniek zichtbaar voor het brede publiek?”, aldus Schrijnemaekers. “Er zijn al veel leuke evenementen die zich richten op bijvoorbeeld cultuur of sport. Dat wilden we ook graag voor techniek. Eén locatie waar creativiteit en technische vaardigheden op een mooie manier samenkomen.”

Activiteiten

Dat gebeurt op het Makersfestival met verschillende doe- en maakworkshops, die vallen onder de thema’s ‘Duurzaamheid/circulariteit’, ‘Vakmanschap’ en ‘Uitvinden’. Vorig jaar konden bezoekers bijvoorbeeld een zaklamp maken, aan de slag met een 3D-pen, een pootje krijgen van robothond Spot, zelf een drone besturen én een auto laten rijden op water en zout. Dit jaar kunnen zij onder meer een eigen zaklamp of schaarlift maken, glas snijden, een eigen auto ontwerpen of van een oude broek een nieuwe tas maken. Ook ontdekken bezoekers dit jaar alles over de waarde van techniek in de zorg.

Van 8 tot 88 jaar

De organisatie richt zich op een brede doelgroep van 8 tot 88 jaar, waar ook (zij-)instromers en ouders onder vallen. “Maar de specifieke focus ligt wel op kinderen van 8 tot 18 jaar”, legt Schrijnemaekers uit. “Jonge kinderen zijn nu nog niet bezig met hun beroepskeuze. Maar we weten door onderzoek dat zij op heel jonge leeftijd keuzes maken in wat ze níet willen. Als ze op die leeftijd niet in aanraking komen met techniek, kiezen ze daar later ook niet snel voor. Daarom bieden we hen nu op een laagdrempelige manier het brede techniekpalet aan, zodat ze hopelijk op een later moment techniek als optie zien.”

Meld je aan

Wil jij graag aanwezig zijn en je laten inspireren tijdens het Makersfestival? Aanmelden kan vanaf 19 januari op www.makersfestivalzwolle.nl. Houd deze website ook in de gaten om op de hoogte te blijven van alles wat die dag gaat plaatsvinden. Het festival wordt mogelijk gemaakt door Windesheim en TechThis, in samenwerking met veel deelnemende partijen die op de website vermeld staan.

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Succesverhalen
Techniekpact Zwolle

LUX038, unieke samenwerking voor multidisciplinair technisch onderwijs

Lees meer »
STO
Techniekpact Zwolle

​Enexis Netbeheer en Vechtdal College bieden keuzevak Nutsvoorziening

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Vrienden van Techniek houdt 'Effe buurten'-bijeenkomst

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…