Dinsdag 14 maart 2023 LUX038, unieke samenwerking voor multidisciplinair technisch onderwijs

Leercentrum LUX038 is een in Nederland unieke samenwerking tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven in Regio Zwolle. Het doel? Samen bouwen aan praktijkgericht, multidisciplinair en innovatiegedreven technologisch onderwijs, dat de technische arbeidsmarkt een boost geeft én bedrijven een solide basis voor de toekomst. Op 16 februari was de officiële kick-off van RIF-project LUX038. In september gaan de studentprojecten van start.


Penvoerder van dit bijzondere initiatief is Deltion College, dat hierbij nauw samenwerkt met een grote groep partners in een privaat publieke samenwerking PPS (zie eind van dit artikel). De afgelopen periode werd volop gebouwd in de voormalige Philips-fabriek aan de Ceintuurbaan in Zwolle. In de bijna 3.000 m2 tellende hal kunnen cursisten, zij-instromers, studenten en technisch talent uit het middelbaar onderwijs straks terecht voor verschillende innovatieve projecten. Metaal & metalektro, hout & meubel, afbouw & onderhoud en techniek & zorg gaan hier hand in hand. Met veel aandacht voor digitalisering, automatisering en robotisering.

Cross-over-projecten

“De ruime locatie leent zich uitstekend voor grote cross-over-projecten, zoals het bouwen van een sloep of een tiny house dat op maat wordt gemaakt voor een doelgroep met een speciale zorgwens”, laat Deltion weten. “Ook worden er hackathons georganiseerd, waarbij het vmbo, mbo en hbo samen binnen één dag tot een oplossing van een 'maatschappelijk probleem’ komen. Op deze manier worden studenten breed opgeleid. Door de grootte van de ruimte kunnen projecten groots worden aangepakt, letterlijk en figuurlijk.”

OBM Oost

Het aanvankelijke idee voor LUX038 ontstond bij OpleidingsBedrijf Metaal Oost (OBM). Deze organisatie - die door Koninklijke Metaalunie werd geïnitieerd - maakt zich sterk voor de instroom en het opleiden van (nieuwe) medewerkers voor metaalbedrijven. “We hadden aanvankelijk het plan voor een gemeenschappelijk opleidingscentrum metaal”, vertelt OBM-directeur Gerwin Peppelman. “Daarover gingen we in gesprek met Deltion College. Paul de Wit scherpte het plan verder aan, verbreedde het en schreef een businessplan.”

Het plan lag in het verlengde van initiatieven als Techlab van Sterk Techniekonderwijs, Breman Academy, BreiNN en ZWINC. Alle gevestigd aan de Ceintuurbaan in Zwolle, in het voormalige Philips-gebouw. “Een heel mooie gemeenschappelijke onderwijslocatie, waar LUX038 goed bij past”, aldus Peppelman. “Wat we alleen misten, was de G van ‘gemeenschappelijk’.”

Draagvlak bij bedrijven

Daarom werd een RIF-aanvraag (Regionaal Investeringsfonds mbo) ingediend, die afgelopen november werd goedgekeurd. In dit samenwerkingsverband werken onderwijs, drie kennisinstellingen en bedrijfsleven nauw met elkaar samen. “Voor deze RIF hebben Paul en ik zo’n 35 bedrijven in de regio bezocht”, vertelt Peppelman. “10 daarvan hebben hun samenwerking toegezegd, waarbij ze eigen projecturen inbrengen.”

Doorlopende leerlijnen

In LUX038 ontstaan doorlopende leerlijnen, vormgegeven door docenten van onderwijsinstellingen en hybride vakdocenten uit de branche. “Het gaat om praktijkopdrachten uit het bedrijfsleven, die verschillende groepen leerlingen uitvoeren”, legt Peppelman uit. “Er wordt dan ook vanuit verschillende invalshoeken naar gekeken, door leerlingen op verschillende niveaus. Bijvoorbeeld techniek, hout, bouw en zorg, voor het modulair bouwen van zorginstellingen. Leerlingen kunnen in verschillende modules naar certificaten toewerken en het onderzoekend vermogen vergroten, gericht op wat ze écht nodig hebben. In plaats van één overkoepelend diploma.”

Uniek centrum

Die combinatie van disciplines maakt LUX038 uniek in Nederland, ziet kwartiermaker Jacquelien Diender van RIF LUX038. “Dit hebben we hier nog niet gezien. Overal vindt het verzuild plaats, waar we het hier combineren. Het gaat daarbij echt om de verbinding tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Scholen hebben baat bij vaktechnische hybride docenten. Andersom kan het onderwijs hybride docenten pedagogisch-didactische ondersteuning geven. Zo profiteren we van elkaars expertise.”

De komende tijd wordt hard verder gewerkt aan de verschillende projecten die straks plaatsvinden in LUX038. De doelstelling van de PPS is dat over 4 jaar een kleine 700 studenten hebben meegedaan aan studentenprojecten in LUX038. “We kunnen dankzij de RIF iets creëren dat straks van iedereen is. Wat door het onderwijs en bedrijfsleven kan blijven worden ingezet. Ook kunnen we nu echt iets laten zien, bijvoorbeeld aan enthousiaste VO-leerlingen die geïnteresseerd zijn in techniek. Ze zien nu wat allemaal mogelijk is.”

Samenwerkende partners

LUX038 is een samenwerking tussen Deltion College, OBM Oost, Hogeschool Windesheim, Carolus Clusius College, Schildervakopleiding Zwolle, Thorbecke Scholengemeenschap, Kennispoort Regio Zwolle, Vrienden van de Bouw, Regionaal Techniek Centrum, OVG en VMRG Keurmerk. Meer weten over LUX038? Of partner worden met je bedrijf of onderwijsinstelling? Neem contact op met kwartiermaker Jacquelien Diender via jdiender@deltion.nl.

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Nieuws
Techniekpact Zwolle

Werkbezoek ministeries SZW, OCW en EZK Koninklijke Metaalunie

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Held uit de Techniek: Willem Kolff, uitvinder van de kunstnier

Lees meer »
STO
Techniekpact Zwolle

​STO Meppel/Steenwijkerland volop in ontwikkeling

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…