Dinsdag 22 juni 2021 ​Eerste keuzevak van start binnen Sterk Techniekonderwijs Regio Zwolle

7 vmbo-leerlingen namen 8 juni deel aan de praktijkdag van het vmbo-keuzevak ‘Schilderen en spuiten op kunststoffen en metalen’ in de praktijkruimtes van het Deltion College. Dit keuzevak, ontwikkeld door Talentstad, Greijdanus en Deltion, wordt ingezet als doorlopende leerlijn van vmbo naar mbo. Het is voor het eerst dat een keuzevak op deze manier binnen het kader van Sterk Techniekonderwijs in de regio Zwolle wordt uitgevoerd.


In de regio Zwolle is een groot aantal vacatures voor technische beroepen. Sterk Techniekonderwijs Regio Zwolle heeft een activiteitenplan gemaakt om leerlingen te interesseren voor technisch vmbo. In dit plan staan o.a. keuzevakken vermeld die vmbo-ers stimuleren en motiveren door te stromen naar het mbo.

Samenwerking

Voor dit specifieke keuzevak is er op dit moment een samenwerking met Talentstad en Greijdanus, maar andere scholen zijn welkom om aan te haken. Sander van der Vegt, docent Greijdanus: "Wat ons betreft is het een laagdrempelige en unieke samenwerking tussen het vmbo en mbo om leerlingen kennis te laten maken met industriële lakverwerking. Deze samenwerking is een mooi voorbeeld van 'willen is kunnen'; zowel de vmbo-collega’s als de mbo-collega’s waren van begin af aan bereid om samen te werken, te zoeken naar mogelijkheden en er iets moois van te maken. Door de laagdrempelige en praktische invulling van de lessen krijgen leerlingen een beeld van wat industriële lakverwerking inhoudt. Bovendien ronden ze op deze manier ook een vmbo keuzevak af als onderdeel van hun schoolexamen."

Theorie- en praktijklessen

Het keuzevak is opgebouwd uit theorielessen op de eigen school en praktijklessen bij Deltion. Leraren van het team Verf- en Applicatietechniek van Deltion zijn ook betrokken bij de opzet van de theorielessen. Barry Lubbersen, leraar, vertelt: "Een goed begin is het halve werk! Door deze samenwerking geven we de leerlingen een goed beroepsbeeld en toekomstperspectief."

Vmbo- en mbo-leraren stemden samen lesmateriaal af en de mbo-leraren zorgden voor vakinhoudelijke materialen, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook heeft Deltion een online module Persoonlijke Beschermingsmiddelen ontwikkeld, die op de vmbo-scholen gevolgd kan worden.

Praktijkruimtes

Arie Koning, projectleider STO van Deltion: "Het is mooi om te zien hoe collega’s uit het vmbo en mbo er in korte tijd in geslaagd zijn dit keuzevak te organiseren. Deltion heeft veel praktijkruimtes voor diverse technische vakgebieden, dus we hopen met meer vmbo-scholen een samenwerking aan te kunnen gaan. Denk hierbij aan het ontwikkelen van een keuzevak procestechniek, smart technology, robotica of circulair bouwen."

De vmbo-ers zullen vanaf nu tot aan de zomer in totaal 6 dagdelen les krijgen in de praktijkruimtes van Deltion.

Voor meer informatie:
Arie Koning – projectleider Sterk Techniekonderwijs Deltion
e: akoning@deltion.nl
m: 06- 22 36 24 57

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Makersfestival laat jongeren zien én ervaren hoe leuk techniek is

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Infobijeenkomst over het werken met (ex-)gedetineerden in je bedrijf

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Maakbedrijven laten scholieren binnen tijdens Week van de Technologie

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…