Woensdag 14 december 2022 ​Anne-Marie Smits (VvT) wil als ‘verbindende netwerker’ techniek aantrekkelijker

Anne-Marie Smits is sinds mei de nieuwe projectleider van Vrienden van Techniek (VvT). Hoewel de Zwolse haar functie liever omschrijft als ‘verbindende netwerker’. “Ik ben een echte doener en aanpakker”, vertelt ze. “Vanuit mijn netwerk kijk ik welke mensen, bedrijven of organisaties in de technische sector ik met elkaar kan verbinden. En of ik ze kan helpen bij het organiseren of creëren van evenementen.” Dit alles om mensen te enthousiasmeren om in de techniek aan de slag te gaan óf te blijven.


Smits was al goed bekend met de technische sector én Vrienden van Techniek. Ze werkte jaren geleden bij installatiebedrijf Koldijk, die ook aangesloten is bij de VvT. Toen ze gevraagd werd om als projectleider bij deze mooie club aan de slag te gaan, hoefde ze dan ook niet lang na te denken. Vanuit haar rol als ‘verbindende netwerker’ zet Smits zich nu óók in voor het ‘Kiezen voor techniek’-profiel van Techniekpact Zwolle.

Personeelstekorten

“Alle Vrienden van Techniek hebben momenteel te maken met een personeelstekort”, merkt Smits. “Wat ze vooral missen, zijn de technische handen van vakmannen en -vrouwen. Gedreven techneuten die echt uitvoerend werk doen. Als VvT kunnen we helaas niet een potje met installatiemonteurs opentrekken. Maar we kunnen wél kijken waar we elkaar kunnen versterken. Welke bedrijven, onderwijsinstellingen en fondsen in de Regio Zwolle kunnen de krachten bundelen?”

Techniek niet sexy gevonden

Dat is hard nodig, ziet Smits, omdat techniek nu vaak als ‘niet sexy’ wordt gezien. “Veel ouders zien het liefst dat hun kind advocaat of chirurg wordt”, vertelt ze. “Maar is een kind dan altijd op zijn of haar gelukkigst? Ik zag het zelf ook bij mijn zoon, die nu heel gelukkig is in het praktijkonderwijs. Daarvoor was huiswerk altijd een strijd. Ik hoop dat meer ouders hun kinderen gaan stimuleren om hun hart te volgen. Niet alle kinderen willen leren met hun hoofd, maar juist met hun handen. Het praktijkonderwijs is hartstikke mooi.”

Om techniek aantrekkelijker te maken, gaat VvT de komende tijd om tafel met de leden. “We hebben een mooi ‘praatpapier’ gemaakt, met 7 concrete vragen”, aldus Smits. “De Vrienden kunnen aangeven waarmee we ze kunnen helpen. Zodra we al die input hebben - ik verwacht in de loop van december - kunnen we kijken of ze met dezelfde problemen en vragen zitten. En welke handvatten wij hen kunnen bieden.”

Metrokaart ‘Kiezen voor techniek’

Daarnaast wordt momenteel hard gewerkt aan een zogeheten metrokaart ‘Kiezen voor techniek’. Hiermee willen de initiators de drempel voor jongeren, zij-instromers én technici verlagen om in de techniek aan de slag te gaan én te blijven. “We hebben hiervoor een projectgroep opgericht, met onder meer Deltion, Windesheim en het VO-praktijkonderwijs”, legt Smits uit. “Iemand die geïnteresseerd is in techniek, ziet straks waar op het traject hij of zij zich bevindt om aan de slag te kunnen in onze sector of een andere functie. Welke wegen kan diegene bewandelen om daar te komen? De kaart verschijnt in het voorjaar van 2023.”

Heel actieve regio

Zo hebben VvT en Techniekpact Zwolle het nodige uitstaan voor de komende periode. Smits gaat vol energie aan de slag om de techniekregio Zwolle verder te versterken. “Ik zie hier veel betrokkenheid, het is een heel actieve en passievolle regio. Iedereen gaat ervoor en weet elkaar te vinden. Scholen, bedrijven en afzonderlijke mensen, die veel tijd en energie steken in het terugdringen van het arbeidstekort in de techniek. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

STO
Techniekpact Zwolle

​STO Noordelijk Flevoland zorgt voor verbinding en zichtbaarheid

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Makersfestival in Zwolle een groot succes

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Held uit de Techniek: Martin Cooper, uitvinder van de mobiele telefoon

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…