Donderdag 5 augustus 2021 Deltion speelt met maatwerk in op wensen uit techniek
Het tekort aan vakmensen in de technische branche is groot. De energietransitie is één van de belangrijke oorzaken. Er wordt steeds meer specialistische kennis gevraagd in het technische beroepenveld. Het Deltion College in Zwolle speelt daarop in met een divers aanbod aan opleidingen, cursussen en trainingen. Voor de verschillende vakgebieden binnen het domein ‘Techniek & Gebouwde Omgeving’ zijn dat er zelfs ruim 200. “Onze instelling is: kom maar op met je wensen, wij zorgen dat het ingevuld wordt.”
Daarmee bestrijdt Bas de Koekkoek, accountmanager Techniek van Deltion, meteen het beeld dat bij veel bedrijven nog leeft: het onderwijs als een inflexibele, ietwat logge organisatie. “Onze organisatie verzorgt initieel onderwijs, maar speelt ook steeds meer in op de behoefte naar korte maatwerktrajecten vanuit het bedrijfsleven”, legt hij uit. “Er is volop vraag naar functiegericht scholen, voor zowel huidige als toekomstige medewerkers. Alles in het kader van een Leven Lang Ontwikkelen. Voorheen was er meer tijd voor een volledig opleidingstraject en de bijbehorende begeleiding, nu wordt er vooral ingestoken op snelle inzetbaarheid.”
Maatwerk
Deltion verzorgt steeds meer oplossingen op maat. “Zo hebben we een traject gedraaid met Enexis”, legt De Koekkoek uit. “Zij wilden monteurs meer ontwikkelmogelijkheden bieden. Daarvoor hebben we het speciale programma ‘Secundair Engineer’ ontwikkeld en in 15 weken aangeboden. Tegenwoordig kunnen we ook keuzedelen aanbieden met een mbo-certificaat. Aan zowel reguliere studenten als aan het bedrijfsleven.”
Deze certificaten staan bij DUO geregistreerd en hebben dus een officiële, civiele waarde. “Mooie voorbeelden hiervan zijn de keuzedelen Hoogspanningstechniek en Industriële Robotica. Deze zijn samen met het bedrijfsleven ontwikkeld voor de regio, maar ook daarbuiten.”
Deze manier van modulair onderwijs aanbieden, is hard nodig om te kunnen voldoen aan de personeelsvraag vanuit de techniekbranche. “We zien over de hele keten veel spanning op de arbeidsmarkt”, legt De Koekkoek uit. “In de bouw, maakindustrie, installatietechniek, infratechniek, procesindustrie en automotivebranche staan veel vacatures open. En het worden er alleen maar meer.”
Instroom jongeren
Een continue instroom van leerlingen bij onderwijsinstellingen is daarom van groot belang, omdat Nederland momenteel te maken heeft met ontgroening (én vergrijzing). “De instroom in technische bbl-opleidingen (beroepsbegeleidende leerweg, tegelijkertijd leren en werken, red.) blijft relatief gezien goed”, ziet De Koekkoek. “Als we kijken naar de aandachtspunten binnen Techniekpact Zwolle - kiezen, leren, werken - blijft het nodig om veel gas te geven op het interesseren van jongeren. Hoe doen we dat? Hoe laten we ze weten hoe ontzettend leuk techniek is?”
Uitstroom jongeren
Doordat de uitstroom van jongeren vanuit het onderwijs bij lange na niet overeenkomt met de openstaande vacatures in de techniek, ontstaat een nog grotere afhankelijkheid van arbeidskrachten van over de grens. Ook zij-instromers - mensen die vanuit een ander beroep voor een carrière in de techniek kiezen - spelen een grote rol bij het opvullen van de openstaande functies. De Koekkoek schat in dat 80 procent ingevuld moet worden door zij-instromers. “We kunnen het probleem dus niet zomaar oplossen”, weet De Koekkoek. “Maar we kunnen wel proberen om de faciliteiten regionaal zo goed mogelijk in te richten. Opleiden is er één van.”
Hybride docenten
Een uitdaging voor Deltion zelf is het werven én behouden van docenten. Daar staat de nodige druk op, omdat het bedrijfsleven op zijn beurt ook interesse heeft in deze vakmensen. Dat is ook één van de redenen waarom de school werkt met hybride docenten. “Daar maken we veel gebruik van”, zegt De Koekkoek. “Bijvoorbeeld bij maatwerktrajecten waar specifieke kennis nodig is vanuit het bedrijfsleven. Met de innovatiesnelheid van dit moment proberen we ook op deze manier bij te blijven. Het bedrijfsleven ontwikkelt zich sneller dan het onderwijs. Het is belangrijk up-to-date kennis te vergaren en daar voordeel uit te halen.”