Donderdag 5 juli 2018 ‘First Lego League bezorgt kinderen blosjes op de wangen’

Als projectleider Toptechniek in Bedrijf bij het Deltion College in Zwolle zag Arie Koning de afgelopen elf jaar al heel wat staaltjes techniek voorbijkomen tijdens De First Lego League.​

Dierenvoer maken van gemalen eierschalen om afvalproductie te verminderen. Een gootsteenstop die afwaswater via slangetjes in tanks opvangt om water te besparen. En de laatste restjes energie uit batterijen halen om energie op te wekken. Als Projectleider Toptechniek in Bedrijf bij het Deltion College in Zwolle zag Arie Koning de afgelopen elf jaar al heel wat staaltjes techniek voorbijkomen tijdens De First Lego League.

“Deze wedstrijd daagt jongeren tussen 9 en 15 jaar uit om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken”, vertelt Koning. Het Deltion College organiseert al jarenlang de regiofinales van de FIRST LEGO League (FLL) voor Zwolle en omstreken. “Van Hardenberg tot Apeldoorn en van Urk tot Meppel. De teams die deelnemen komen echt uit de wijde regio en bestaan uit leerlingen uit de bovenbouw van basisscholen en onderbouwklassen van het voortgezet onderwijs.”

Robotiseren en programmeren

De kinderen werken in teams van maximaal 10 deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk uit te voerenen laten het resultaat zien tijdens regionale finales. De winnaar dringt door tot de Benelux-finale. “Het gaat in de First Lego League om het bouwen en programmeren van een robot, samenwerken en het bedenken en presenteren van een innovatieve oplossing van een probleem.”

De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema. “Zo hebben we items als afvalvermindering, waterbesparing en energieopwekking al behandeld. Komend jaar staat het onderwerp ‘Verken het leven en reizen in de ruimte’ centraal.” De deelnemende teams moeten innoveren om het INTO ORBITsm-ruimteschip door de aardse beperkingen heen te laten breken.”

Benelux-finale

Op donderdag 22 en vrijdag 23 november 2018 vinden de regionale finales in Zwolle plaats. De datum en de locatie voor de Benelux-finale zijn nog niet bekend. In februari 2017 had het Deltion College zelf de eer als gastheer te mogen optreden. “Een geweldige happening. Op ons evenementenplein stroomden de tribunes vol met honderden leerlingen die hun klasgenoten kwamen aanmoedigen. Op een groot scherm konden ze de verrichtingen van de 50 deelnemende teams van dichtbij volgen.”

Door zich fanatiek in te zetten voor de First Lego League wil het Deltion College zoveel mogelijk kinderen laten kennismaken met techniek en ze laten ervaren hoe leuk techniek kan zijn. “Geweldig om al die kinderen met rode op blosjes op de wangen bezig te zien. Er zitten nu leerlingen op onze school die mede door deze wedstrijd voor een technische opleiding kozen. En tijdens de regiofinales fungeren ze als scheidsrechters.”

Inspiratiebron voor Techniekpact

Voor Koning het bewijs dat de First Lego League ook een bijdrage levert aan het oplossen van het enorme tekort aan moderne technici. “We zien de instroom in onze technische opleidingen nog steeds stijgen. De First Lego League helpt daar zeker bij.” Vandaar ook de Techniekpact Zwolle het evenement als inspiratiebron ziet en in de toekomst vergelijkbare evenementen voor andere techniekbranches hoopt op te zetten.

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

STO
Techniekpact Zwolle

​STO Noordelijk Flevoland zorgt voor verbinding en zichtbaarheid

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Makersfestival in Zwolle een groot succes

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Held uit de Techniek: Martin Cooper, uitvinder van de mobiele telefoon

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…