Dinsdag 16 januari 2024 ​Held uit de Techniek: Chuck Hull, uitvinder van 3D-printen

Eens in de zoveel tijd dient zich een technische uitvinding aan die de toekomst blijvend verandert. Zo ook 3D-printen. Dankzij dit concept is het mogelijk om complexe voorwerpen snel en efficiënt te produceren, zelfs gewoon bij jou thuis. Verschillende sectoren - waaronder zeker ook de techniek - profiteren hier flink van. Daarom is de uitvinder van 3D-printen, Chuck Hull, onze Held uit de Techniek.


Hoewel de 3D-printer met name de afgelopen jaren een flinke opmars maakte, ontstond het idee hiervoor al begin jaren ‘80 van de vorige eeuw. Hull werkte op dat moment bij een klein bedrijf dat gespecialiseerd was in apparatuur met ultravioletlicht. Dat inspireerde hem om in zijn eigen tijd te experimenteren met UV-gevoelige harsen.

Stereolithografie

Zo kwam hij tot een proces dat stereolithografie wordt genoemd. Hiermee kon de Amerikaan laag voor laag objecten maken, door met hulp van ultraviolet licht fotopolymeer te harden. Dit stelde hem in staat om binnen korte tijd prototypes te maken voor industriële ontwerpen.

Zijn eigen bedrijf

In 1984 vroeg Hull octrooi aan op dit 3D-printproces. Het was ook in die periode dat de Amerikaanse uitvinder 3D Systems oprichtte. Dit bedrijf produceerde één van de eerste commerciële 3D-printers. Zijn uitvinding legde daarmee de basis voor de 3D-printers die anno 2024 worden toegepast in onder meer techniek, geneeskunde en architectuur. Hij speelt daarmee een zeer belangrijke rol bij de ontwikkeling van de werkzaamheden in onze branche.

Onze Held uit de Techniek

Techniekpact Zwolle zet graag onze ‘Helden uit de Techniek’ in de spotlights. Zonder hen had onze wereld en manier van leven er heel anders uitgezien. Wie is jouw Held uit de Techniek? Laat het ons weten via info@techniekpactzwolle.nl of op Facebook of Instagram. Wie weet schrijven we de volgende keer wel een mooi verhaal over deze persoon!

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Held uit de Techniek: Hollywood-ster én uitvindster Hedy Lamarr

Lees meer »
STO
Techniekpact Zwolle

​STO Noordelijk Flevoland zorgt voor verbinding en zichtbaarheid

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Makersfestival in Zwolle een groot succes

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…