Donderdag 25 maart 2021 Held uit de techniek: de uitvinder van de computermuis
Velen van ons gebruiken hem dagelijks. De computermuis; waarmee we het digitale pijltje op ons computerscherm sturen en acties kunnen uitvoeren. Amerikaan Douglas Engelbart bedacht het concept bijna 60 jaar geleden. Het eerste prototype - een vierkant houten blok met een rode knop en twee wielen - lijkt in de verste verte niet meer op de vaak draadloze en digitale versies van tegenwoordig. Maar duidelijk is dat het idee een onmiskenbare invloed heeft gehad. Daarom roept Techniekpact Regio Zwolle Engelbart uit tot ‘Held uit de techniek’.
De in 2013 overleden uitvinder was destijds actief bij het onderzoekscentrum van de Stanford Universiteit. In de jaren ’60 werkte hij samen met zijn collega Bill English aan het eerste prototype van de muis. In 1968 presenteerden zij hun houten blok voor het eerst aan een groot en enthousiast publiek. Pas twee jaar later kreeg Engelbart het patent op zijn uitvinding.
De computermuis kwam begin jaren ’80 terecht bij de consument, toen eerst Xeros en even later Apple hun computers ermee uitrustten. In de decennia die volgden, verschenen er steeds nieuwe soorten computermuizen op de markt. Zoals de digitale ‘balmuis’, optische muizen met LED of laser, de draadloze muis en onlangs zelfs een ring voor om de vinger.
Oud-premier Wim Kok
In Nederland duurde het tot de jaren ’90 voordat we kennismaakten met de muis. Kent u de beelden nog van toenmalig premier Wim Kok, die stuntelend met een computermuis probeerde een PC te bedienen? Niet iedereen had de werking ervan meteen doorgrond. Inmiddels is het apparaat niet meer weg te denken uit ons leven. Hoewel de touchscreen en mousepad in de loop der jaren een deel van de functies overnamen, onder andere op laptops. De computermuis lijkt evengoed niet meer weg te denken uit ons digitale leven.
Helden uit te techniek
Mede om die reden roepen we Douglas Engelbart - die overigens nooit rijk werd van zijn uitvinding (het patent was verlopen toen zijn idee bij het grote publiek terechtkwam) - uit tot één van onze ‘Helden uit de techniek’. Want zonder hen zouden de technische ontwikkelingen in de loop der jaren nooit hetzelfde zijn verlopen.