Dinsdag 27 juli 2021 Held uit de techniek: de uitvinder van de laptop

Voor velen van ons is het een onmisbaar apparaat, dat we wekelijks of zelfs dagelijks gebruiken: de laptop. Een computer, toetsenbord, mousepad en scherm ineen, die makkelijk vervoerbaar is. Bill Moggridge ging de geschiedenisboeken in als uitvinder van de laptop. Eind jaren ‘70 van de vorige eeuw ontwikkelde hij de zogeheten GRiD Compass. Daarom behoort hij wat ons betreft tot de ‘helden uit de techniek’.


De in 1943 geboren en in 2012 overleden Britse Amerikaan startte zijn carrière begin jaren ‘60 in Londen, waar hij de opleiding tot industrieel ontwerper volgde. Na zijn studie verliet hij zijn moederland om te verhuizen naar de Verenigde Staten, waar hij aan de slag ging als ontwerper van ziekenhuisapparatuur. In de jaren erna pendelde hij tussen Engeland en de VS en ontwierp onder meer een broodrooster, een minicomputer en een ruimteverwarmer.

8.000 dollar

Maar zijn belangrijkste ontwerp dateert uit 1979. Met zijn net opgerichte ontwerpbureau ID Two ontwikkelde hij voor GRiD Systems de laptop: de eerste draagbare computer met daaraan gekoppeld een inklapbaar scherm. Dit apparaat was overigens - onder meer door de torenhoge prijs van 8.000 dollar - niet geschikt voor de particuliere markt. De Osbourne 1 was begin jaren ‘80 een evengoed duur maar betaalbaarder alternatief. Het werd de eerste commercieel succesvolle laptop. Defensie en ruimtevaartorganisatie NASA wisten wel raad met de GRiD Compass, mede vanwege het lage gewicht en het voor die tijd hoge geheugen (256 kb).

Ontwikkelingen

Persoonlijk of voor ons werk: laptops zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. De ontwikkelingen op dit gebied blijven ook doorgaan. Van tablets met toetsenborden tot laptops met touchscreens. Om die reden behoort Bill Moggridge tot onze helden uit de techniek!

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

STO
Techniekpact Zwolle

​STO Noordelijk Flevoland zorgt voor verbinding en zichtbaarheid

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Makersfestival in Zwolle een groot succes

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Held uit de Techniek: Martin Cooper, uitvinder van de mobiele telefoon

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…