​Techniekpact Zwolle zorgt voor verbinding, maar voortbestaan op de tocht

Meer

Dinsdag 30 april 2024 ​Held uit de Techniek: Hollywood-ster én uitvindster Hedy Lamarr

Draadloze communicatie en dataoverdracht zijn in onze met technologie doordrenkte wereld niet meer weg te denken. We maken dagelijks gebruik van bijvoorbeeld wifi, Buetooth en NFC om met elkaar in contact te staan. De basis voor deze techniek werd mede gelegd door Hollywood-ster Hedy Lamarr (1914-2000). Daarom benoemen we haar tot onze 'Held uit de Techniek'!


De in 1914 geboren Oostenrijkse stond met name bekend als filmicoon uit het Gouden Tijdperk van Hollywood. Ze schitterde in films als ‘Algiers’ uit 1938 en ‘Samson and Delilah’ uit 1949. Daarnaast was ze óók uitvindster met een vooruitziende blik. Zo ontwikkelde ze begin jaren ‘40 van de vorige eeuw een techniek voor frequentieverspringing; het ‘Secret Communications System’. Dat deed ze samen met componist George Antheil.

88 frequenties

In eerste instantie was het bedoeld om tijdens de Tweede Wereldoorlog geallieerde torpedosignalen te beschermen tegen Duitse onderschepping. Hun uitvinding maakte gebruik van een piano-achtig mechanisme om tussen 88 frequenties te wisselen. Dat maakte het voor vijanden vrijwel onmogelijk om communicatiesignalen te onderscheppen of verstoren.

Hoewel het Amerikaanse leger hun technologie tijdens de oorlog niet gebruikte, werd het patent uiteindelijk erkend als een vroeg concept van spread spectrum-technologie. Dit vormde weer de basis voor moderne technieken als wifi-, GPS- en Bluetooth.

Erkenning

Ondanks haar enorme bijdrage aan de wetenschap en technologie werd Lamarrs rol als uitvinder lange tijd overschaduwd door haar filmcarrière. Pas vele jaren later kreeg zij de erkenning die ze verdiende. In 1997, kort voor haar dood, werd ze geëerd met de Electronic Frontier Foundation Pioneer Award. Ook werd Lamarr de eerste vrouw die de prestigieuze Bulbie Gnass Spirit of Achievement Award ontving. Verder wordt de jaarlijkse Dag van de Uitvinders gehouden op haar geboortedag, namelijk 7 november.

Held uit de techniek

Lamarr was dus veel meer dan alleen een Hollywood-ster. Ze was een visionaire uitvinder wiens nalatenschap de manier waarop we vandaag communiceren veranderde. Daarom is Hedy Lamarr onze heldin uit de techniek!

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Succesverhalen
Techniekpact Zwolle

​Techniekpact Zwolle zorgt voor verbinding, maar voortbestaan op de tocht

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Helden uit de Techniek: uitvinders van de transistor

Lees meer »
Succesverhalen
Techniekpact Zwolle

​Menukaart Technische Keuzevakken brengt vo, mbo en bedrijven dichter bij elkaar

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…