Maandag 26 februari 2024 ​Held uit de Techniek: Martin Cooper, uitvinder van de mobiele telefoon

De mobiele telefoon is werkelijk niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. We bellen, chatten, internetten, betalen, bekijken video’s… Tja, wat doen we eigenlijk niet op onze mobiel? Het was Martin Cooper die in 1973 het eerste mobiele telefoongesprek voerde en ook te boek staat als de uitvinder van dit apparaat. Hij is daarom onze ‘Held uit de Techniek’!


De in 1928 geboren Amerikaan was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in elektronica en techniek. Niet vreemd dan dat hij op latere leeftijd elektrotechniek ging studeren aan het Illinois Institute of Technology.

Motorola

Bij Motorola startte hij in 1954 zijn carrière in de mobiele telecommunicatie. Tot 1973 was draadloze communicatie beperkt tot vaste telefoons en radiocommunicatie voor hulpdiensten. Cooper en zijn team bij Motorola brachten daar verandering in.

Op 3 april 1973 schreven zij geschiedenis. Met een prototype van de Motorola DynaTAC 8000X stond Cooper op een hoek van Sixth Avenue in New York City. Daar voerde hij het allereerste mobiele telefoontje naar Joel Engel; concurrent bij Bell Labs. Het betekende de start van een nieuw tijdperk in communicatie.

De DynaTAC 8000X was echter niet de compacte en lichte smartphone zoals we die vandaag de dag kennen. De ‘koelkast’ woog circa 1,1 kilo. Daar kwam bij dat je er ‘slechts’ 20 minuten mee kon bellen, voordat je het apparaat weer voor lange tijd moest opladen.

Commerciële lancering

Tien jaar na dat historische telefoontje vanuit New York volgde de commerciële lancering van de DynaTAC 8000X. Het toestel was - met een prijskaartje van bijna 4.000 dollar - lang niet voor iedereen betaalbaar. Het maakte echter wel de weg vrij naar het beschikbaar maken van mobiele telefonie voor de massa.

Onze Held uit de Techniek

Techniekpact Zwolle zet graag onze ‘Helden uit de Techniek’ in de spotlights. Zonder hen had onze wereld en manier van leven er heel anders uitgezien. Wie is jouw Held uit de Techniek? Laat het ons weten via info@techniekpactzwolle.nl of op Facebook of Instagram. Wie weet schrijven we de volgende keer wel een mooi verhaal over deze persoon!

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Nieuws
Techniekpact Zwolle

Werkbezoek ministeries SZW, OCW en EZK Koninklijke Metaalunie

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Held uit de Techniek: Willem Kolff, uitvinder van de kunstnier

Lees meer »
STO
Techniekpact Zwolle

​STO Meppel/Steenwijkerland volop in ontwikkeling

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…