Maandag 18 december 2023 ​Held uit de Techniek: Nikola Tesla, meester van de wisselstroom

Bij de naam Tesla denk je tegenwoordig meteen aan de populaire elektrische wagens van Elon Musk. Maar lang voordat dit merk de autowereld veroverde, deed Nikola Tesla al een aantal belangrijke technische uitvindingen. Het is dan ook niet voor niets dat het merk Tesla zijn bedrijf vernoemde naar deze in 1943 overleden uitvinder en elektrotechnicus. De ‘meester van de wisselstroom’ is onze Held uit de Techniek!


Tesla stond eind 19e eeuw aan de basis van de wisselstroom (AC), dat in tegenstelling tot gelijkstroom (DC) regelmatig van richting verandert. Zijn wisselstroomgenerator maakte de efficiënte opwekking en distributie van elektriciteit over lange afstanden mogelijk, met maar een beperkt verlies van energie. Zijn wisselstroomelektromotor speelde een doorslaggevende rol in het gebruik van die elektriciteit om machines en apparaten aan te drijven. Ook anno 2024 maakt ons elektriciteitsnetwerk nog gebruik van deze zelfde principes.

War of the currents

Opmerkelijk in die periode was de ‘war of the currents’ tussen Tesla en Thomas Edison. Die laatste wordt door velen gezien als de uitvinder van de gloeilamp (maar was dat overigens niet). Ook had hij zijn eigen bedrijf General Electric Company. Edison maakte zich hard voor het algemeen gebruik van gelijkstroom en stond daarmee lijnrecht tegenover Tesla en zijn wisselstroomtechnologie.

Het was laatstgenoemde die samen met industrieel George Westinghouse aan het langste eind trok, vanwege de eerdergenoemde mogelijkheid tot langeafstandsdistributie. Wisselstroom werd daarmee de standaard voor elektriciteitsdistributie en is dat tot op de dag van vandaag gebleven.

Onze Held uit de Techniek

Techniekpact Zwolle zet graag onze ‘Helden uit de Techniek’ in de spotlights. Zonder hen had onze wereld en manier van leven er heel anders uitgezien. Wie is jouw Held uit de Techniek? Laat het ons weten via info@techniekpactzwolle.nl of op Facebook of Instagram. Wie weet schrijven we de volgende keer wel een mooi verhaal over deze persoon!

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Held uit de Techniek: Hollywood-ster én uitvindster Hedy Lamarr

Lees meer »
STO
Techniekpact Zwolle

​STO Noordelijk Flevoland zorgt voor verbinding en zichtbaarheid

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Makersfestival in Zwolle een groot succes

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…