Dinsdag 4 april 2023 ​Held uit de techniek: uitvinder van de defibrillator

We hopen ‘m nooit te hoeven gebruiken. Maar als de nood aan de man of vrouw is, zijn we blij dat hij bestaat: de defibrillator. Bij velen beter bekend als de AED. Het was William Kouwenhoven die het apparaat in 1932 uitvond. Daarmee is de Amerikaan onze ‘Held uit de Techniek’!

De in 1975 overleden Kouwenhoven deed zijn uitvinding als professor Elektrotechniek aan de technische universiteit Johns Hopkins Engineering. “Kouwenhoven en zijn team ontdekten dat laagspanning een stimulerend effect had bij hartritmestoornissen en het hart stimuleerde om de normale hartslag weer op te pakken”, beschrijft de website Historiek.net.

Elektrische schokken van 200 tot 360 joule

De defibrillator heeft in zijn bijna 100-jarige bestaan vele levens gered. Het geeft elektrische schokken van 200 tot 360 joule af, die moet zorgen dat het hart van een bewusteloze patiënt stopt met fibrilleren (een onregelmatige of chaotische hartritmestoornis). Het hart neemt daarna, zo is de hoop, weer een normaal ritme aan.

Draagbare AED’s

Ook draagbare AED’s - Automatische Externe Defibrillatoren - werken op een vergelijkbare manier. Maar dan, zoals de naam al zegt, automatisch. Dit houdt in dat een AED zelf bepaalt of een elektrische schok nodig is om het hart in zijn oorspronkelijke ritme terug te krijgen. Dit doet het apparaat alleen als het hart niet compleet stilstaat. Daarnaast moeten hulpverleners tussendoor nog hartmassage toedienen en mond-op-mondbeademing toepassen.

Held uit de techniek

AED’s zijn tegenwoordig op vele (openbare) plekken te vinden en dragen voor een belangrijk deel bij aan de overlevingskans van een slachtoffer met een hartstilstand of -stoornis. Daarom is Kouwenhoven onze ‘Held uit de Techniek’.

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Nieuws
Techniekpact Zwolle

Makersfestival in Zwolle een groot succes

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Held uit de Techniek: Martin Cooper, uitvinder van de mobiele telefoon

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Makersfestival laat jongeren zien én ervaren hoe leuk techniek is

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…