Maandag 22 mei 2023 ​Held uit de techniek: uitvinder van het antwoordapparaat

Steeds minder mensen gebruiken het tegenwoordig. Maar toen digitale communicatiemiddelen nog niet bestonden, was het analoge antwoordapparaat voor de telefoon een onmisbaar hulpmiddel voor efficiënte communicatie. Het was Valdemar Poulsen die deze analoge ‘voicemail’ in het begin van de 20e eeuw uitvond. Daarom is hij onze ‘Held uit de techniek’!


Het antwoordapparaat was een doorontwikkeling van de telegrafoon, die Poulsen rond 1898 ontwikkelde. Dit was de eerste magnetische draadrecorder. De Deense ingenieur (1869-1942), die hierbij samenwerkte met Peder Oluf Pedersen, bedacht dat je geluid via elektrische impulsen kon vangen met een motorconstructie, spoel en metaaldraad. Zo is te lezen op de site Historiek.net. Deze audio kon je vervolgens weer afspelen.

Het duo demonstreerde dit in 1900 op de wereldtentoonstelling in Parijs. Daar hoorden de aanwezigen de opgenomen stem van de Oostenrijkse keizer Franz Joseph.

Doorontwikkeling

Poulsen werkte in die tijd op de technische afdeling van een telefoonmaatschappij in Kopenhagen. De telefoon was natuurlijk een prachtig instrument om op afstand met elkaar te praten. Maar als de getelefoneerde niet opnam, had je er niet veel aan. Daarom zette Poulsen zijn telegrafoon - overigens een bakbeest van een machine - om in een antwoordapparaat voor de telefoon. Mensen konden daarop een bericht inspreken als niet werd opgenomen.

Held uit de techniek

Het vormde de basis van alle analoge en digitale antwoordapparaten die volgden in de afgelopen 125 jaar. Daarom zijn Poulsen en in de slipstream Pedersen onze helden uit de techniek!

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Makersfestival laat jongeren zien én ervaren hoe leuk techniek is

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Infobijeenkomst over het werken met (ex-)gedetineerden in je bedrijf

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Maakbedrijven laten scholieren binnen tijdens Week van de Technologie

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…