Dinsdag 25 juli 2023 ​Held uit de techniek: uitvinders van de helikopter

Leonardo Da Vinci staat natuurlijk bekend om zijn prachtige schilderijen. Denk aan meesterwerken als de Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal. Maar de in 1519 overleden Italiaan had veel meer talenten. Zo tekende hij in de 15e eeuw al de ‘Helix Pteron’, oftewel wentelvleugel. Dit was het eerste ontwerp van een zogeheten Vertical Take-Off and Landing-machine (VTOL).


Da Vinci was er in 1490 vroeg bij met zijn ideeën voor een luchtschroef. “Deze bestaat uit een ronde bodemplaat met drie schuin naar boven en naar elkaar lopende palen”, zo is te lezen op Wikipedia. “Deze zitten boven vast aan een bovenschijf met een gat erin. Daarin draait een mast waaraan een schroefvormig zeil van gestijfseld linnen is bevestigd. Halverwege de bodemplaat en de bovenschijf zijn twee stokken in de draaimast geschoven die als handgreep dienen voor de bemanning. Door over de ronde bodemplaat te lopen en tegen de grepen te duwen gaat de zeilmast draaien, waardoor deze zich in de lucht ‘schroeft’.”

Igor Sikorsky

De luchtschroef was echter een constructie die lastig werkend te krijgen was. Zo zou het zware luchtvaartuig door menskracht voortgestuwd moeten worden. Wat in de praktijk niet haalbaar leek. Da Vinci was dus niet de uitvinder van de helikopter zoals wij deze tegenwoordig kennen. Dat was namelijk de Rus Igor Sikorsky, die in 1939 een eerste vlucht maakte met zijn ontwerp Vought-Sikorsky VS-300. Zo’n 32 jaar eerder lukte het de Fransman Paul Cornu al om zijn ‘vliegende fiets’ 1,5 meter de lucht in te krijgen. Deze helikopter had echter maar twee rotors.

Held uit de Techniek

Met de uitvinding van de helikopter droegen deze drie mannen een belangrijk steentje bij aan de wereld van techniek. Daarom roept Techniekpact Zwolle hen uit tot onze ‘Helden uit de Techniek’. Wij zijn erg benieuwd wie jouw helden zijn. Stuur een mail naar info@techniekpactregiozwolle.nl. Dit mailadres kun je ook gebruiken als je een overstap naar (een andere baan in) de techniek overweegt. We brengen je graag in contact met de juiste personen, onderwijsinstellingen of bedrijven.

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Makersfestival laat jongeren zien én ervaren hoe leuk techniek is

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Infobijeenkomst over het werken met (ex-)gedetineerden in je bedrijf

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Maakbedrijven laten scholieren binnen tijdens Week van de Technologie

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…