Dinsdag 21 mei 2024 ​Held uit de Techniek: Willem Kolff, uitvinder van de kunstnier

Als je aan techniek denkt, is de gezondheidszorg waarschijnlijk niet de eerste sector die bij je opkomt. Terwijl deze in de afgelopen decennia toch een enorme technische ontwikkeling doormaakte, met alle medische apparatuur die nu beschikbaar is. Veel langer geleden was het een Nederlander die daarin ook een belangrijke rol speelde, met zijn uitvinding (in Kampen!) van de kunstnier. Willem Kolff is daarom onze Held uit de Techniek!


De medische uitvinder werd geboren op 14 februari 1911 in Leiden. Hij groeide op in een tijd waarin medische technologie nog in de kinderschoenen stond. Kolff studeerde geneeskunde aan de Universiteit van zijn geboorteplaats. Daar ontwikkelde hij al vroeg een fascinatie voor medische technologie.

Uitvinding kunstnier in WOII

In 1941, toen de Tweede Wereldoorlog in volle gang was, kwamen Kolff en zijn vrouw in Kampen wonen. Hier ging hij aan de slag in het stadsziekenhuis, waar hij te maken kreeg met patiënten die leden aan acuut nierfalen. In die tijd betekende dat nog een zekere dood. Overtuigd dat techniek levens kon redden, begon Kolff aan de ontwikkeling van de eerste dialysemachine.

Naar het schijnt, gebruikte de Kampenaar hiervoor onder meer wrakstukken van een neergehaalde Duitse bommenwerper, een waterpomp uit een oude auto en een worstenvel van een slager. In 1943 was de machine klaar, hoewel het helaas nog even duurde voordat hij er daadwerkelijk een leven mee kon redden. In 1945 was dat een 67-jarige vrouw, die leed aan acuut nierfalen. De kunstnier filterde haar bloed van afvalstoffen, waarmee het de eerste succesvolle dialysemachine werd.

Bekijk deze video van RTV Oost, over Kolff en zijn kunstnier.


Miljoenen levens gered

De uitvinding van Kolff is niet alleen een medisch, maar ook een technologisch hoogtepunt in de geschiedenis van de gezondheidszorg. Het principe van hemodialyse heeft sindsdien miljoenen levens gered en wordt nog steeds gebruikt. Kolffs werk legde later ook de basis voor de ontwikkeling van andere kunstorganen, zoals de hart-longmachine en het kunsthart.

Held uit de techniek

Zo speelde Kolff een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling van medische apparatuur. Daarom is hij één van onze Helden uit de Techniek. Techniekpact Zwolle zet hen graag in de spotlights. Zonder deze mensen had onze wereld en manier van leven er heel anders uitgezien. Wie is jouw Held uit de Techniek? Laat het ons weten via info@techniekpactzwolle.nl of op Facebook of Instagram. Wie weet schrijven we de volgende keer wel een mooi verhaal over deze persoon!

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Succesverhalen
Techniekpact Zwolle

​Menukaart Technische Keuzevakken brengt vo, mbo en bedrijven dichter bij elkaar

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Werkbezoek ministeries SZW, OCW en EZK Koninklijke Metaalunie

Lees meer »
STO
Techniekpact Zwolle

​STO Meppel/Steenwijkerland volop in ontwikkeling

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…