Dinsdag 24 januari 2023 Held van de techniek: de uitvinder van de draagbare metaaldetector
Hoe vind je metalen voorwerpen die begraven liggen onder vele kubieke meters grond? Met een draagbare metaaldetector, is het logische antwoord. Maar tot 1931 was het bijna letterlijk ‘zoeken naar een speld in een hooiberg’. Het was Gerhard Fischer die daar verandering in bracht, met zijn uitvinding van de draagbare metaaldetector. Daarom benoemen wij hem tot onze ‘Held uit de techniek’!
De Amerikaanse uitvinder, die in Duitsland opgroeide en daar ook elektronica studeerde, verdiepte zich in zogeheten ‘aircraft radio finders’. Een soort van richtingzoekers voor vliegtuigen, die werken met radiogolven. Maar wat bleek, je kon er niet alleen de juiste richting mee vinden. Ook in de grond verborgen metalen spoorde het instrument feilloos op. Daar kwam hij achter door de ‘storing’ die metaal veroorzaakte bij zijn ‘aircraft radio finders’.
Alexander Graham Bell
Zijn uitvinding verwerkte hij vervolgens tot de allereerste draagbare metaaldetector, de Metallascope. Fischer was echter niet de eerste die metaal kon detecteren. Gustave Pierre kwam in 1874 met de eerste versie van een metaaldetector. En Alexander Graham Bell - jawel, mede-uitvinder van de telefoon - bedacht later een soortgelijk apparaat. Beide bedoeld om kogels te detecteren in slachtoffers van schietpartijen. Waaronder de 1881 neergeschoten Amerikaanse president James Garfield.
Het was echter Fischer die in de jaren ’20 van de daaropvolgende eeuw patent aanvroeg op de draagbare metaaldetector. Niet veel later zou het apparaat wereldwijd gebruikt gaan worden, zoals Albert Einstein al voorspelde. En dat is bijna een eeuw later niet anders.
Techniekpact Zwolle
Met de uitvinding van de draagbare metaaldetector droeg Gerhard Fischer een belangrijk steentje bij aan de wereld van techniek. Daarom roept Techniekpact Zwolle hem uit tot onze ‘Held uit de Techniek’. Wij zijn erg benieuwd wie jouw helden zijn. Stuur een mail naar info@techniekpactregiozwolle.nl. Dit mailadres kun je ook gebruiken als je een overstap naar (een andere baan in) de techniek overweegt. We brengen je graag in contact met de juiste personen, onderwijsinstellingen of bedrijven.