Vrijdag 28 augustus 2020 ​Helden uit de Techniek: Gebroeders Wright en hun 'Flyer'

Het duurde niet langer dan 12 seconden en de afstand was een schamele 37 meter, maar de eerste bemande gemotoriseerde vlucht was een feit. Het waren de broers Orville en Wilbur Wright die op 17 december 1903 hun ‘Flyer’ het luchtruim instuurden en daarmee de start markeerden van de gemotoriseerde luchtvaart. Het duo behoort daarom volgens Techniekpact Regio Zwolle tot de ‘Helden uit de Techniek’.

De liefde voor vliegende objecten wordt al op jonge leeftijd aangewakkerd. Vader Milton Wright schenkt zijn zoons een door Fransman Alphonse Pénaud uitgevonden speelgoedhelikopter. Geïnspireerd door de werking van het vaartuig maken de twee broers een eigen exemplaar. De kiem voor hun latere vliegexperimenten is daarmee gelegd.

Stoom- en zweefvliegtuigen

De fietsenmakers uit de Amerikaanse plaats Dayton beschikken over een flinke dosis nieuwsgierigheid en creativiteit. Met de opbrengsten uit hun ‘Wright Cycle Exchange’ willen de broers hun vliegexperimenten bekostigen. Het echte denkwerk daarvoor beginnen ze in 1896, een belangrijk jaar in de luchtvaartgeschiedenis. Samuel Langley krijgt dan namelijk een onbemand stoomvliegtuig van de grond. Ook test Octave Chanute uit Chicago verschillende zweefvliegtuigen uit, wat succesvolle vluchten oplevert. In augustus 1896 treft het noodlot de Duitse uitvinder en piloot Otto Lilienthal. Hij komt om het leven nadat hij van 15 meter hoogte neerstort tijdens een zweefvlucht.

Eerste experiment van de broers Wright

Het zijn onder andere bovengenoemde mannen die de broers Wright inspireren bij het verder uitdenken van hun plannen. Na een periode van experimenteren, testen ze aan het begin van de negentiende eeuw verschillende modellen zweefvliegtuigen. In 1900 vliegt Wilbur met het eerste ontwerp vlak boven de grond. Omdat ze bij het doorontwerp tegen enkele tegenvallers aanlopen, gebruiken ze vanaf dat moment een windtunnel. Uit de testen ontstaat een nieuw ontwerp waarmee ze honderden vluchten weten te maken.

Het toevoegen van de motor

De volgende stap is het toevoegen van een motor. Een zoektocht naar een geschikt exemplaar levert niks op. Vriend en collega uit hun fietsenzaak Charles Taylor knutselt daarom zelf een motor in elkaar. Ook de eerdergenoemde Samuel Langley heeft plannen om een gemotoriseerde bemande vlucht te maken. De gebroeders Wright hebben hun ontwerp op dat moment nog niet helemaal klaar, maar besluiten op 14 december een poging te wagen. Deze mislukt, maar drie dagen later vindt de ‘Flyer’ dan toch het luchtruim, met Orville als piloot. De 12 seconden en 37 meter worden diezelfde dag nog verbeterd tot een minuut en 260 meter. Hoewel het vliegtuig even later zwaar beschadigd raakt door een windvlaag, hebben de broers genoeg inspiratie opgedaan om door te gaan met ontwerpen van vliegtuigen.

Techniekpact Regio Zwolle

Met hun creativiteit, technisch inzicht en doorzettingsvermogen schreven de broers Wright geschiedenis. Voor Techniekpact Regio Zwolle reden de twee uit te roepen tot onze ‘Helden uit de Techniek’. Wij zijn erg benieuwd wie jouw helden zijn. Laat het ons weten door te mailen naar info@techniekpactregiozwolle.nl. Dit mailadres is ook voor iedereen die gebruik wil maken van ons netwerk - bestaande uit overheden, onderwijsinstellingen en bedrijven in Regio Zwolle - of daarvan deel wil gaan uitmaken. Wij komen graag met jou in contact!

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Nieuws
Techniekpact Zwolle

Partner in de spotlight: Overijssels Vakmanschap

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Vrienden van Techniek: ‘Duidelijk maken dat techniek echt gaaf is'

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Gezellig hardlopen… met een hologram!

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…