Woensdag 9 december 2020 Helden uit de Techniek: Jaap Haartsen, uitvinder van bluetooth

Met het grootste gemak verbinden we tegenwoordig zonder snoertje onze telefoon met verschillende soorten elektronische apparaten. Een computer, muziekspeaker of hoofdtelefoon: dankzij bluetooth is het maken van een draadloze connectie een fluitje van een cent. Wist je dat Nederlander Jaap Haartsen bluetooth heeft uitgevonden? Daarom behoort hij wat Techniekpact Regio Zwolle betreft tot de ‘Helden uit de techniek’.

Anno 2020 zijn vele miljarden apparaten uitgerust met bluetooth. Over het grote succes is Haartsen nog steeds verbluft, zo liet hij weten in een interview met het AD. De Nederlander was ten tijde van zijn uitvinding in dienst van Ericsson. De Zweedse mobielfabrikant zocht naar mogelijkheden om makkelijk en goedkoop communicatie tussen mobiele telefoons en andere apparaten mogelijk te maken via een radioverbinding. Zodat voor het gebruik van koptelefoons geen kabels meer nodig zouden zijn. Dit moest een boost geven aan de mobiele telefoonverkoop.

10 meter bereik

In de jaren ’90 werd Haartsen ingeschakeld. Belangrijk was onder meer dat de verbinding tot 10 meter reikte en wereldwijd inzetbaar zou zijn op een vrije radiofrequentie. Dat werd de 2,4GHz-band. Ook moest het gebruik ervan niet te veel energie slokken. De Nederlander ging aan de slag. Zijn uitvinding werd tot ‘bluetooth’ gedoopt; vernoemd naar Harald Blauwtand. De Vikingenkoning maakte in de tiende eeuw namelijk verbinding tussen Scandinavië en het Europese vasteland. Aan het eind van de jaren ’90 van de vorige eeuw kwamen de eerste apparaten met bluetooth op de markt. Ook andere merken konden van de uitvinding gebruikmaken. Sindsdien volgden vele tientallen miljarden apparaten.

Held uit de Techniek

Een belangrijke uitvinding dus op het gebied van draadloze communicatie. Haartsen werd opgenomen in de Amerikaanse National Inventors Hall of Fame, waarmee hij zich schaarde in een illustere rij van uitvinders. Denk aan Thomas Edison, de Gebroeders Wright en Steve Jobs.

Daarom roept Techniekpact Regio Zwolle hem uit tot onze ‘Held uit de Techniek’. Wij zijn erg benieuwd wie jouw helden zijn. Stuur een mail naar info@techniekpactregiozwolle.nl. Dit mailadres is ook voor iedereen die gebruik wil maken van ons netwerk - bestaande uit overheden, onderwijsinstellingen en bedrijven in Regio Zwolle - of daarvan deel wil gaan uitmaken. Wij komen graag met jou in contact! #onzehelden

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

STO
Techniekpact Zwolle

​STO Noordelijk Flevoland zorgt voor verbinding en zichtbaarheid

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Makersfestival in Zwolle een groot succes

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Held uit de Techniek: Martin Cooper, uitvinder van de mobiele telefoon

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…