​Techniekpact Zwolle zorgt voor verbinding, maar voortbestaan op de tocht

Meer

Donderdag 22 oktober 2020 ​Helden uit de Techniek: Tim Berners-Lee, de uitvinder van het wereldwijde web

Een leven zonder het wereldwijde web is haast niet meer voorstelbaar. Een groot deel van de bijna 8 miljard mensen op aarde maakt er dagelijks verbinding mee. We surfen, mailen, kopen en delen berichten op social media. Veel mensen hebben een smartphone, zodat internet altijd letterlijk binnen handbereik is. De uitvinders van het world wide web (www) - de Brit Tim Berners-Lee en Belgische projectmanager Robert Cailliau - behoren daarom volgens Techniekpact Regio Zwolle tot de ‘Helden uit de Techniek’.

We schrijven 17 november 1988; het jaar waarin het Nederlands voetbalelftal het schopt tot Europees kampioen. Piet Beertma van het Centrum Wiskunde en Informatica verbindt Nederland die middag met de voorloper van het wereldwijde internet. Het NSFnet is dan nog bedoeld voor wetenschappers, onderzoekers en onderwijs. Zij kunnen op deze manier eenvoudig met elkaar communiceren en gegevens delen. Het duurt vervolgens nog vijf jaar totdat provider XS4All internet beschikbaar maakt voor de massa. Wie oud genoeg is, herinnert zich ongetwijfeld nog de krakende en piepende geluiden van de toenmalige verbinding met het www.

ARPANET

Het ARPANET is de moeder van het internet. De Verenigde Staten zetten het in 1969 op als militair netwerk. Na verloop van tijd beginnen ook universiteiten er gebruik van te maken. Vinton Cerf en zijn manager Bob Kahn zijn in 1974 de eersten die de term internet (interconnected networks) gebruiken. Samen worden zij ook wel 'de vaders van het internet' genoemd. Zij speelden een belangrijk rol in de ontwikkeling ervan.

Tot begin jaren ‘90 is internet enkel beschikbaar voor overheid, onderwijsinstellingen en wetenschappers. Dankzij Berners-Lee en Cailliau wordt het bereikbaar voor heel de wereld. De sleutel daarvoor is de uitvinding van HTTP (Hypertext Transfer Protocol) en programmeertaal HTML (HyperText Mark-Up language). Daarnaast vindt Berners-Lee de eerste webbrowser uit, WorldWideWeb, waarop websites bekeken kunnen worden. In 1991 zet de Brit de eerste site online op info.cern.ch. Deze is overigens tot op de dag van vandaag te bezoeken.

Contract for the Web

Bijzonder om te noemen is nog dat Berners-Lee eind 2019 een campagne start om ‘het internet te redden’. “It took all of us to build the web that we have. It will take all of us to secure its future”, zo is te lezen op website Contract for the Web. De Brit wil voorkomen dat mensen met slechte bedoelingen het www misbruiken. Ook wil hij dat het internet voor iedereen beschikbaar en betaalbaar blijft. Honderden organisaties en bedrijven hebben inmiddels het Contract for the Web getekend. Daarmee scharen zij zich achter negen principes om het web te redden.

Techniekpact Regio Zwolle

Met de uitvinding van het world wide web veranderden Tim Berners-Lee en Robert Cailliau ons leven drastisch. Daarom roept Techniekpact Regio Zwolle de twee uit tot onze ‘Helden uit de Techniek’. Wij zijn erg benieuwd wie jouw helden zijn. Stuur een mail naar info@techniekpactregiozwolle.nl. Dit mailadres is ook voor iedereen die gebruik wil maken van ons netwerk - bestaande uit overheden, onderwijsinstellingen en bedrijven in Regio Zwolle - of daarvan deel wil gaan uitmaken. Wij komen graag met jou in contact! #onzehelden

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Succesverhalen
Techniekpact Zwolle

​Techniekpact Zwolle zorgt voor verbinding, maar voortbestaan op de tocht

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Helden uit de Techniek: uitvinders van de transistor

Lees meer »
Succesverhalen
Techniekpact Zwolle

​Menukaart Technische Keuzevakken brengt vo, mbo en bedrijven dichter bij elkaar

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…