​Techniekpact Zwolle zorgt voor verbinding, maar voortbestaan op de tocht

Meer

Dinsdag 21 september 2021 Kennispoort Regio Zwolle helpt bedrijven bij innoveren en vernieuwend ondernemen

De ontwikkelingen in de technische branche denderen in een sneltreinvaart voort, mede door de energietransitie, digitalisering maar ook globalisering. Hoe zorg je als bedrijf dat je bijblijft en dat je eruit haalt wat erin zit? Óf, hoe maak je als startende ondernemer een vliegende start? Kennispoort Regio Zwolle helpt (technische) bedrijven kosteloos bij innoveren, vernieuwend ondernemen en internationaal zakendoen. “De wereld holt wel door. Als je als bedrijf niet meedoet, holt de wereld je voorbij”, aldus Ynte van der Meer.


Sinds 2014 is hij innovatieadviseur bij Kennispoort Regio Zwolle; hoewel zijn werk veel meer behelst dan enkel advies over innovatie. In de loop der jaren verbreedde Kennispoort zijn horizon steeds verder. Zorgen voor passende financiering, het regelen van technische haalbaarheidsstudies, marktonderzoek en matchmaking of advies geven over intellectueel eigendom, verzekeringen, juridische zaken, bedrijfsopvolging en zakendoen in het buitenland. Zo’n 400 bedrijven kloppen jaarlijks bij Kennispoort Regio Zwolle aan voor een keur aan onderwerpen.

Speerpunten

Van der Meer ziet de circulaire economie, digitalisering en internationalisering als belangrijkste speerpunten. Met zijn kennis en ervaring op het gebied van technologie (smart industry, slimme maakindustrie, productie) en ontwikkeling (productontwikkeling, R&D, octrooirecht) helpt hij technische bedrijven in deze regio vooruit. Daarbij werkt hij samen met een breed netwerk van partners (zoals juristen en octrooigemachtigden) en studenten van Windesheim, Deltion en Landstede.

Blindsight Mobility

Als inspirerende case noemt de innovatieadviseur twee ondernemers van Urk; Michiel van den Berg en Meindert van de Berg. Met hun bedrijf Blindsight Mobility ontwikkelen zijn een elektronisch alternatief voor de blindengeleidehond. “De ene ondernemer is blind, de andere wordt blind”, legt Van der Meer uit. “Zij kwamen met het idee van een robot, die een blindengeleidehond en -stok ineen is. Beide mannen zijn deels technisch onderlegd. Studenten van Hogeschool Arnhem Nijmegen en Hogeschool Windesheim hielpen hen met het maken van een prototype. Wij ondersteunden hen met de financiering en het aanvragen van het octrooi.”


Museum De Fundatie

Een andere mooie case is die van een timmerman uit Heino. Hij bedacht een slim apparaat om schilderijen veilig en makkelijk mee op te hangen. “Dat deed hij voor Museum De Fundatie in Heino en Zwolle”, legt Van der Meer uit. “Aanvankelijk was dat een zelfgemaakt apparaat. We hebben hem in contact gebracht met een machinefabriek in Heeten. Daar is een heel mooi apparaat uitgekomen. Er zijn nu zelfs plannen om het te verkopen aan het Louvre in Parijs.”

Ontdekkingsreis

Zo zet Kennispoort zijn expertise in voor heel breed palet aan onderwerpen. Zo breed, dat het soms even zoeken is naar de juiste oplossing. “Dan gaan we echt op ontdekkingsreis met de ondernemer”, verduidelijkt Van der Meer. “We hebben een breed netwerk waaraan we veel kunnen vragen. We zijn geen allesweters, maar proberen bedrijven altijd te helpen met het koppelen aan de juiste kennisinstelling of een ander bedrijf. In de meeste gevallen lukt dat ook.”

Voor de komende tijd ziet Van der Meer een ‘persoonlijke uitdaging’ om de dienstverlening van Kennispoort Regio Zwolle voor het voetlicht te krijgen bij een nieuwe groep ondernemers. “We hebben ons scherp afgekaderde profiel van innovatie, waarmee we in 2013 startten, losgelaten en meer gekozen voor de breedte. Dat is mooi, maar het maakt het ook minder duidelijk wat Kennispoort precies doet.”

‘Late majority’

De ‘early adopters’ weten Kennispoort inmiddels wel te vinden, ziet Van der Meer. “Maar die aanwas droogt een keer op. We moeten nu weer nieuwe bedrijven - de ‘late majority’ - aanspreken en aansporen. Maar hoe krijg je die actief? Ze hebben niet allemaal de behoefte om te innoveren in bijvoorbeeld SMART Industry, want dat kost alleen maar geld.”

Economisch sterke regio

Maar toch is vernieuwen het sleutelwoord voor de toekomst van technische bedrijven, weet Van der Meer. “De wereld holt wel door. Als je niet meedoet, holt de wereld je voorbij. Er zit risico in die investeringen, dat snap ik heel goed. En ook internationaal kun je de nodige zeperds maken. Maar ik denk toch dat je het moet proberen. We hebben een economisch sterke regio nodig. We hebben nu een paar goede partijen die dat getrokken hebben. Het zou mooi zijn als andere bedrijven ook een bijdrage leveren en er voordeel uithalen.”

Techniekpact Zwolle

In onze rubriek ‘In de spotlights’ laten we zien welke mooie initiatieven spelen in onze techniekregio. De inzet van Kennispoort Regio Zwolle sluit perfect aan bij de programmalijnen ‘Innoveren in de techniek’ en ‘Leren in de techniek’ van Techniekpact Zwolle. Meer weten over deze onderwerpen? Kijk op onze site of die van Kennispoort Regio Zwolle.

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Succesverhalen
Techniekpact Zwolle

​Techniekpact Zwolle zorgt voor verbinding, maar voortbestaan op de tocht

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Helden uit de Techniek: uitvinders van de transistor

Lees meer »
Succesverhalen
Techniekpact Zwolle

​Menukaart Technische Keuzevakken brengt vo, mbo en bedrijven dichter bij elkaar

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…