Donderdag 20 mei 2021 RTC vormt als ‘middenvelder’ schakel tussen onderwijs en bedrijven
Het Regionaal Techniek Centrum (RTC) in Hardenberg en Nieuwleusen leidt jaarlijks zo’n 250 technische vakmensen op. Daarmee vormt het de schakel tussen het onderwijs en 150 aangesloten bedrijven in ‘Noordoost Regio Zwolle’, zoals directeur Arjan Jansen zijn gebied omschrijft. “Om het in voetbaltermen uit te leggen: wij zijn het middenveld, met aan de ene kant de praktijk en de andere kant de theorie. Wij brengen het samen.”
Het RTC heeft twee locaties, in Hardenberg en Nieuwleusen. In een kleinschalige setting kunnen leerlingen daar terecht voor verschillende technische takken: de mechanische techniek, installatietechniek en de bouw. Eén van de speerpunten is dat jongeren meteen aan de slag kunnen bij een bedrijf, salaris krijgen en tegelijkertijd hun opleiding volgen.
Ideale combinatie
“Bij ROC’s (regionaal opleidingscentrum, red.) worden leerlingen theoretisch geschoold en doen ze praktijkervaring op tijdens stages”, legt Jansen uit. “Bij ons krijgen ze een praktijkopleiding, met daarbij de theoretische ondersteuning die noodzakelijk is voor hun vak. Dat is een duidelijk verschil.”
Het RTC helpt jongeren van 16 of 17 jaar ‘die het zat zijn om in de schoolbanken te zitten’. “Ze willen aan het werk, met de handen aan de slag. Dat kan bij ons. Ze kiezen een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg, red.) en gaan daarnaast drie of vier dagen in de week bij een bedrijf aan het werk. Een ideale combinatie.”
In dienst
Jongeren komen in dienst bij het RTC, waarvan ze een COA-loon krijgen. Het centrum kan voor de praktijkervaring vervolgens terecht bij zo’n 150 bedrijven in de regio. “Doordat ze bij ons in dienst zijn, zijn ze per direct gegarandeerd van werk én een goed leerbedrijf”, legt Jansen uit. “Als ze dan uitstromen met een diploma zijn ze meteen een stuk vak volwassener. Ook zijn ze bijna altijd zeker van een baan en kunnen ze meteen bij dat bedrijf aan de slag met een vaste aanstelling. Dat maakt het voor zowel de jongeren als de bedrijven erg interessant.”
Samenwerking ROC’s
Het RTC werkt in Hardenberg nauw samen met het Alfa College en in Nieuwleusen met het Deltion College. “Dat verloopt heel prettig”, legt Jansen uit. “De lijnen zijn kort. ROC’s zijn heel sterk in het geven van theorie. Elke vakman heeft een gezonde dosis theoretische kennis nodig. Het Alfa en het Deltion College zijn heel geschikt om onze toekomstige vakmensen theoretisch bij te spijkeren. Hun leerkrachten geven onderwijs op onze locaties. Wij hebben hier theorielokalen, met vlak daarbij de machines en installaties. Onze samenwerking met de ROC’s is zo afgestemd dat we goed kijken welk theoretisch kader nodig is voor een leerling. Dat sluit heel erg aan bij waar die jongere op dat moment mee bezig is.”
Leven lang leren
Het RTC onderhoudt verder nauw contact met de 150 aangesloten bedrijven. “Wij vinden het belangrijk dat ze een PersoneelOntwikkelPlan hebben”, legt Jansen uit. “Waarin ze echt met hun medewerkers aan de slag gaan, zodat zij zich een leven lang kunnen ontwikkelen. Wij willen daar als RTC een belangrijke rol in spelen. Als je namelijk niet continue bijleert, verdwijnt de vakkennis uiteindelijk. Kijk naar de installatietechniek, die erg aan verandering onderhevig is door onder andere de energietransitie. Wij willen bedrijven ervan bewustmaken dat het personeel zich moet blijven ontwikkelen. Een aantal bedrijven is daar al ver in, maar een deel vindt het lastig hier invulling aan te geven. Wij kunnen, ook hier, de verbindende middenveldrol spelen.”