Donderdag 22 april 2021 Sectortafels slaan handen ineen voor werkgelegenheidsproject ‘Mooi werk’
De sectortafels ‘Techniek & Energietransitie’, ‘Bouw & Infra’ en ‘Transport & Logistiek’ slaan de handen ineen voor het nieuwe project ‘Van geen werk naar mooi werk’. Daarmee hopen de initiatiefnemers jongeren, zij-instromers en mensen zonder baan enthousiast over en bekend te maken met deze branches. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met onder meer bedrijven, het onderwijs en het werkgeversservicepunt (WSP). Het uiteindelijke doel is om nieuw personeel te werven voor deze drie sectoren.
Een gezamenlijk charmeoffensief, noemt regisseur Paul Veld van de sectortafel ‘Transport & Logistiek’ het. “We zien dat het DNA van de mensen die in deze drie sectoren werkzaam zijn, redelijk hetzelfde zijn”, legt hij uit. “We hebben daarom de koppen bij elkaar gestoken om te kijken hoe we samen nieuw talent kunnen charmeren voor deze sectoren. Dat doen we door middel van een programma, waarin zij hiermee kennis kunnen maken. Ze kunnen vier weken lang kijken welke van de drie hen het meeste aanspreekt. Om daar vervolgens hun pijlen op te richten”
Enthousiasme
Ook Ramona de Lange van de sectortafel ‘Techniek & Energietransitie’ ziet dat overeenkomende DNA. “Alle drie hebben ze een hands on-mentaliteit”, verduidelijkt ze. “De mouwen opstropen en gaan. Door mensen te laten ervaren hoe gaaf de verschillende sectoren zijn en wat voor mooi werk ze te bieden hebben, hopen we ons enthousiasme aan hen over te brengen. Met daarbij zicht op een opleiding of zelfs dienstverband.”
Daarbij richten ze zich onder meer op werknemers in krimpsectoren, zoals horeca en recreatie. “In de techniek is veel vraag naar nieuw personeel”, legt De Lange uit. “In de horeca en recreatie zie je juist dat de flexibele schil van personeel wordt afgestoten, vanwege de coronacrisis. Maar ook jeugdwerklozen en zij-instromers willen we bedienen. Wij willen met ‘Mooi werk’ een maatschappelijke oplossing bieden en ons als sectoren breed presenteren als aantrekkelijker werkgever.”
Kritische massa
Door dat gezamenlijk te doen, staan ze sterker naar buiten toe. “Massa is kassa”, omschrijft Veld het met een knipoog. “Als we ieder afzonderlijk contact zouden hebben met bijvoorbeeld het onderwijs en overheidsinstellingen, zouden we minder sterk staan dan nu gezamenlijk. Met drie sectoren is de kritische massa groter. We kunnen direct met grotere aantallen mensen aan de slag. Het bereik is groter.”
De drie sectortafels hebben inmiddels uitgebreid contact gehad met zestien bedrijven in de regio Zwolle uit de drie sectoren. De geluiden waren positief. “Voordat we echt de markt opgaan, wilden we het uittesten in een pilot”, legt Veld uit. “We hebben met ondernemers gepraat en gezegd: dit is ons programma. Wat is de reden dat je mee wil doen? Wanneer ben je tevreden, wat is jouw rol in dit traject? En hoe zie je die van ons? Daarvan hebben we een goed beeld gekregen.” Daarnaast zijn er ook warme contacten met Windesheim, Deltion en het werkgeversservicepunt (WSP).
De drie sectortafels hopen deze maand of in mei echt te kunnen starten met ‘Mooi werk’. Dat gebeurt natuurlijk met de geldende coronamaatregelen in het achterhoofd. “Waar mogelijk in kleine groepen, met één of twee medewerkers uit de sector”, vertelt De Lange. “Daar zien we ook voordelen in. Als een geïnteresseerde in direct contact is met een medewerker, stelt hij of zij heel andere vragen dan wanneer dat in een excursie zou gebeuren. De medewerker kan zo een heel gericht beeld geven hoe het eraan toe gaat in zijn sector.”
Neem contact op
Meer informatie of aanmelden als bedrijf? Neem contact op met Ramona de Lange via 06 - 2806 4742 of ramona@radela.nl.