Maandag 19 juni 2023 ​Succesvolle Regionale Techniek Bedrijvendag bij LUX038

Ruim 150 ondernemers en vertegenwoordigers namens onderwijs en overheid kwamen af op de Regionale Techniek Bedrijvendag (RTBD). Deze tweede editie - waar bedrijven uit de maakindustrie, bouw/infra en installatietechniek, onderwijsinstellingen, werkgevers- en werknemersorganisaties in de technische sectoren (inclusief bouw/infra) elkaar ontmoetten, werd 13 juni gehouden in het nieuwe hybride techniekcentrum LUX038 in Zwolle. “Ik proefde echt de positieve intenties om samen actuele uitdagingen aan te pakken”, vertelt medeorganisator Alex Klaassen, opleidingsmanager Techniek en Gebouwde Omgeving bij Deltion.

Foto: Regionale Techniek Bedrijvendag 2023

Een bont gezelschap van verschillende organisaties stond aan de basis van deze tweede editie. De Sectortafel Techniek & Energietransitie, Techniekpact Regio Zwolle, de Sectortafel Bouw & Infra, UpgradeJezelf, Hogeschool Windesheim, Overijssels Vakmanschap en het Deltion College; ze leverden allen hun bijdrage.

“Een mooie samenwerking dus tussen de 3 O’s”, legt medeorganisator Margriet Bouma van Techniekpact Regio Zwolle en Overijssels Vakmanschap uit. “Ondernemers, onderwijs en overheid. De eerste editie van de RTBD vond vorig jaar plaats, nadat corona iedereen letterlijk op afstand van elkaar had geplaatst. We wilden daarom het contact tussen het onderwijs en bedrijfsleven weer verstevigen. Dat hebben we dit jaar voortgezet, met het Aanvalsplan Techniek als leidraad.”

Programma

Dagvoorzitter was de bekende presentator en journalist Rick Nieman. Onder zijn leiding richtten de aanwezigen de blik op de toekomst. Ook leidde hij een panelgesprek over de vraag ‘Hoe organiseren wij het hybride techniekonderwijs in de regio?’. Hybride docent Ytsen de Boer bij Deltion en adjunct-directeur Jan Willem Ebink bij Kornelis Caps & Closures gaven aansluitend een kennissessie over ‘De kracht van hybride docenten’.


Foto: Regionale Techniek Bedrijvendag 2023

Ook waardevol was de bijdrage van keynote-spreker Mathijs Bouman. De econoom en journalist gaf inzicht in actuele ontwikkelingen rondom innovatie, robotisering en de huidige arbeidsmarkt. “Met een cijfermatige onderbouwing nam hij ons heel mooi mee vanhttps://www.deltion.nl/regionale-techniek-bedrijvendag-zwolleuit het verleden naar het heden”, kijkt Klaasen terug. “Ook gaf hij een doorkijk naar de toekomst. We ontkomen er niet aan: we moeten het straks met minder vakmensen doen. Dat betekent ook dat we de zaken slimmer moeten aanpakken. Hoe kunnen we werkzaamheden automatiseren, robotiseren en digitaliseren? En de mensen die wél beschikbaar zijn, hiervoor zo optimaal mogelijk inzetten.”

Daarbij deed Bouman ook een oproep aan de overheid. Klaassen: “Hoe kunnen mensen bijvoorbeeld na hun pensioenleeftijd door blijven werken, zonder dat ze dan de helft van hun salaris kwijt zijn aan belasting? Ook moeten we meer naar het buitenland kijken, om met anderstaligen de arbeidstekorten op te kunnen vangen. Hij vertelde het allemaal op een prikkelende en ook wel cynische manier.”


Foto: Regionale Techniek Bedrijvendag 2023

Workshops

Aanwezigen konden daarna in workshops aan de slag met verschillende onderwerpen: ‘De kracht van hybride docenten’, ‘Dienend leiderschap is (niet) voor watjes’, ‘Leercultuur; een voorwaarde voor succes op de arbeidsmarkt’, ‘Circulair ondernemen in een lineaire economie’ en ‘Robotisering in de maakindustrie’.

Positieve interactie

Bouma en Klaassen kijken met een goed gevoel terug op deze tweede editie van de RTBD. “Er was positieve interactie”, vertelt de Deltion-opleidingsmanager. “Maar soms ook scherpe discussie, wat alleen maar goed is. We hadden ook prikkelende stellingen bedacht, om de gesprekken los te krijgen. Hoe vinden we elkaar nog beter? Wat kan beter of anders? Alles werd besproken met een positieve insteek. Waarbij we ook sámen keken hoe we de daad bij het woord kunnen voegen.”


Foto's: Regionale Techniek Bedrijvendag 2023

Bouma vult aan: “Als je ook ziet hoeveel inzet er vanuit de verschillende gremia was om dit evenement vorm te geven. Met resultaat, want we kregen meer dan 200 aanmeldingen, waarvan er uiteindelijk tussen de 150 en 160 kwamen. Met een mooie mix van ondernemers, overheid en onderwijs. We hebben iets neergezet wat verder kan, dat doorontwikkeld kan worden voor de technische arbeidsmarkt. Als het aan ons ligt, volgend jaar weer!”

Opbrengsten

De organisatie deelt binnenkort samenvattingen en opbrengsten van de tweede RTBD. Houd de website van Deltion in de gaten!

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Makersfestival laat jongeren zien én ervaren hoe leuk techniek is

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Infobijeenkomst over het werken met (ex-)gedetineerden in je bedrijf

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Maakbedrijven laten scholieren binnen tijdens Week van de Technologie

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…