Dinsdag 15 juni 2021 WIMM en Windesheim helpen technische branche aan talent om te innoveren
Vierdejaars hbo-studenten die MKB-bedrijven helpen om te innoveren. Dat is kort samengevat de pilot die momenteel loopt in Nederland en die in Regio Zwolle wordt uitgevoerd door WIMM en Hogeschool Windesheim. Het ultieme doel: concrete handvaten voor innovatie in de bedrijfsorganisatie én werk voor talenten, die zo ook voor deze regio worden behouden. Ook de techniekbranche kan met deze pilot beter inspelen op actuele ontwikkelingen als de energietransitie, digitalisering en robotisering.
Foto: MKB-bedrijven en studenten ontmoeten elkaar in de zoektocht naar een stage, afstuderen en eerste baan.
WIMM staat voor ‘Wij Investeren in Mens en Maatschappij’. Het is een organisatie zonder winstoogmerk die bedrijven versterkt door talent op te leiden en te behouden voor onze regio. Dat doet zij in verschillende sectoren: van techniek, ICT, logistiek tot dienstverlening. Voor deze pilot werkt de organisatie samen met Windesheim. Per afstudeerperiode (twee per jaar) kunnen zestien studenten meedoen. Windesheim verzorgt de cognitieve kant en de innovatieve invulling van de afstudeeropdracht. WIMM legt de praktische koppeling met het MKB en biedt de student een opleidingsprogramma op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.
“Gebleken is dat het MKB vaak de middelen niet heeft om zelf met innovatie aan de slag te gaan”, legt Manon Smellink van WIMM uit. “De overheid wil dat aanjagen door jonge mensen te laten instromen in deze bedrijven. Dertien hogescholen in Nederland doen mee aan de pilot. Windesheim (in Zwolle, red.) heeft ons daarvoor benaderd. Vierdejaars hbo-studenten gaan bij een mkb-organisatie aan de slag met hun afstudeerstage. Innovatie is daarbij het leidende thema.”
Intensieve begeleiding
Zowel Windesheim als WIMM bieden de student vervolgens intensieve begeleiding. “De intentie is dat het bedrijf diegene ook in dienst neemt vanaf de start, zodat hij zijn onderzoek ten uitvoer kan brengen”, legt Smellink uit. Tijdens het eerste jaar van dit dienstverband volgt de nieuwe medewerker het traineeprogramma Headstart van WIMM. De student ontwikkelt hiermee belangrijke skills als junior professional zoals ondernemerschaps-, innovatie- en managementvaardigheden.
Lectoraat
Het verschil met een reguliere stage is verder dat de student en het bedrijf tijdens het traineeship gebruik kunnen maken van het Windesheim-lectoraat. “Voor vragen en ondersteuning”, legt Smellink uit. “Ook in het eerste jaar dienstverband kunnen de student en het bedrijf dat blijven doen. Daarnaast starten wij als WIMM in de stageperiode ook met een stukje persoonlijke ontwikkeling, gericht op het bedrijfsleven. Daarbij kun je denken aan persoonlijk leiderschap, samenwerken, communicatie en drijfveren. Verder zijn we een vraagbaak voor deelnemende bedrijven.”
Techniekbranche
De techniekbranche is momenteel al breed vertegenwoordigd in de pilot. Het gaat hierbij om mkb-bedrijven tot 250 medewerkers en 50 miljoen euro omzet. “Het levert technische bedrijven veel voordelen op”, aldus Smellink. “Zij kunnen de kennis en ervaring in innovatietrajecten van Windesheim inzetten. Ze krijgen zo toegang tot een groep talentvolle studenten. Maar ook vergroten zijn hun naamsbekendheid en komen in contact met andere bedrijven. Zo delen ze hun kennis en ervaring.”
Mbo
Techniek is bij uitstek een branche waar niet alleen denkkracht maar ook vakhanden nodig zijn. Om die reden is WIMM ook in contact met mbo-instellingen. “Zij hebben die vraag bij ons neergelegd”, vertelt Smellink. “Het zou mooi zijn om die koppeling te kunnen maken, want mbo’ers zijn net zo belangrijk voor het MKB. De eerste contacten met het ROC zijn gelegd. Het doel is nu om die samenwerking in 2022 te concretiseren.”