​Techniekpact Zwolle zorgt voor verbinding, maar voortbestaan op de tocht

Meer

Dinsdag 22 juni 2021 ​Boeiende gastles Robotica als resultaat van een mooie samenwerking

Vanuit Sterk Techniekonderwijs Noordoost Overijssel (NOO), dat een goede verbinding tussen het vmbo-onderwijs en het bedrijfsleven stimuleert, is een mooie samenwerking ontstaan tussen het Vechtdal College en PM B.V. in Dedemsvaart. De vooruitstrevende regio NOO zoekt synergie en organiseert veel activiteiten, waaronder ook bedrijfsbezoeken en gastlessen. PM uit Dedemsvaart is één van de aangesloten bedrijven uit de bloeiende maakindustrie in de regio.


De eerste stappen van de samenwerking zijn gezet tussen Jan ten Napel (projectleider STO NOO) van het Vechtdal College en Harald Prins (Productiemanager) van PM. Samen hebben zij een passende leeromgeving gecreëerd met lesmiddelen van deze tijd. Zo hebben zij gezamenlijk beurzen bezocht, robots geselecteerd en strategie bepaald om de leeromgeving perfect aan te laten sluiten bij de praktijk in de maakindustrie.

Drijfveer PM voor actieve rol in Sterk Techniekonderwijs

PM is één van de grotere maakbedrijven in de regio Noordoost Overijssel. De meeste metaalbedrijven werken tot op de honderdste millimeter nauwkeurig, maar bij PM gaan ze nog een stapje verder. Het Dedemsvaartse familiebedrijf werkt met toleranties op maakproducten tot op een duizendste van een millimeter. Zij vinden het heel belangrijk om jeugd al jong te betrekken bij techniek en te laten ervaren en voelen.

“De jonge vakmensen zijn van harte welkom in de maakindustrie”, aldus Aletta Snitjer (HR Adviseur) van PM. “We zetten ons samen met Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Overijssel in om bij meer leerlingen en docenten een beeld te schetsen van techniek en de leerlingen de praktijk te laten ervaren. We willen vooral een reëel en positief beeld geven van het vak, zodat leerlingen een bewuste keuze voor hun toekomstige studie of carrière kunnen maken.

Inspiratie door gastlessen en bedrijfsbezoeken

Om leerlingen te ondersteunen bij hun keuze voor de toekomst zijn er gastlessen georganiseerd. Donderdag 27 mei j.l. was hiervan de aftrap, gegeven door een gedreven medewerker van PM, Robin Praag. Als oud-leerling van het Vechtdal College vertelde hij over zijn loopbaan en heeft hij de leerlingen weten te inspireren met zijn kennis en de mogelijkheden die Robotica ons biedt.

Tijdens deze gastles stond ‘Industriële Robotica’ centraal. “We laten ze het liefst zo veel mogelijk zelf doen. Dat werkt het beste”, aldus Robin Praag. “Na een demonstratie van een mobiele robotarm (cobot) mochten de leerlingen zelf de handen uit de mouwen steken door het programmeren van een robotarm. Zo leerden ze dat de robot werk kan overnemen en het mooie werk voor de vakmensen overblijft. Het was mooi om te zien hoe geboeid en gedreven de leerlingen ermee aan de slag gingen.” Alle leerlingen van de gastles nodigen we ook uit om ons op bedrijfsbezoek te komen, voor een echt kijkje in de keuken.”

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Succesverhalen
Techniekpact Zwolle

​Techniekpact Zwolle zorgt voor verbinding, maar voortbestaan op de tocht

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Helden uit de Techniek: uitvinders van de transistor

Lees meer »
Succesverhalen
Techniekpact Zwolle

​Menukaart Technische Keuzevakken brengt vo, mbo en bedrijven dichter bij elkaar

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…