Woensdag 23 juni 2021 Landelijke erkenning voor keuzevak 'Elektrische voertuigen'
De marktontwikkelingen in de voertuigensector vroegen al geruime tijd om aansluiting in het onderwijs. Het Vechtdal College in Hardenberg pakte vorig jaar de handschoen op en ging aan de slag om een nieuw keuzevak Elektrische Voertuigen te ontwikkelen. Met een positief resultaat: goedkeuring voor dit nieuwe keuzevak. Hierdoor is het ook een officieel examenvak.

“Ontzettend blij zijn we met de goedkeuring voor het keuzevak”, aldus Jan ten Napel. Hij is projectleider van Sterk Techniekonderwijs NOO en één van de initiatiefnemers. “De technologie van de auto-industrie gaat hard en daar wilden én moesten we echt op inspelen. Dit om jongeren goed voor te bereiden op hun verdere carrière."
Samen met techniekdocent
Jeroen Willems, MK Publishing en het bedrijfsleven is dit keuzevak ontwikkeld. Ten Napel: "We hebben hier veel
tijd en energie ingestoken, want het is een hele organisatie waar veel partijen bij betrokken zijn. Het
streven was om passend onderwijs te bieden, waarbij het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt centraal
staan. Dat is wel gelukt. En met de goedkeuring van DUO, is dit keuzevak nu officieel beschikbaar
voor scholen in Nederland en België. Daar zijn we blij mee en ook wel trots op.”
Webinar ‘Keuzevak Elektrische voertuigen’
Op 22 juni werd tijdens de webinar ‘Elektrische voertuigen in de praktijk’ de nieuwe lesmethode gepubliceerd aan zo’n 80 geïnteresseerden uit Nederland en België. Vanaf 1 augustus is het keuzevak Elektrische voertuigen opgenomen in de ‘regeling beroepsgerichte keuzevakken’ en is dit het nieuwe schooljaar in te plannen. Het keuzevak bevat praktijkopdrachten als componentherkenning, spanningsvrij schakelen, isolatiemeting aan losse componenten, schema tekenen HV-aansluitingen, schema tekenen veiligheidslijn en uitlezen van voertuigdata.
Hololens
Vanaf nu is er ook een toepassing voor de Hololens beschikbaar voor scholen in Nederland. Met de Microsoft HoloLens kan een leerling op een veilige manier, virtueel de Nissan Leaf spanningsvrij schakelen. Dit is een mooie toevoeging op het keuzevak ‘Elektrische voertuigen’. Diagnose Car heeft de applicatie AV'nAR ontwikkeld voor de Belgische scholen en vanaf nu is deze applicatie dus ook beschikbaar voor het Nederlandse onderwijs.
Sterk Techniekonderwijs NOO
Sterk Techniek Onderwijs NOO stimuleert sterk, aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs in de regio Noordoost-Overijssel. Met als doel dat meer leerlingen kiezen voor een technisch profiel en goed voorbereid zijn op een technische vervolgopleiding in het mbo.