​Techniekpact Zwolle zorgt voor verbinding, maar voortbestaan op de tocht

Meer

Woensdag 15 mei 2024 ​STO Meppel/Steenwijkerland volop in ontwikkeling

Sterk Techniekonderwijs (STO) ging in 2019 van start in Meppel en Steenwijkerland. Een regio waar veel grote maakbedrijven actief zijn. Maar ook maritieme bedrijven rond de Haven van Meppel, ondernemingen die zich richten op thema’s rond duurzaamheid en zorginstellingen kenmerken deze 2 gemeenten. Eén van de belangrijkste pijnpunten is het grote tekort aan leerlingen die instromen in een technische opleiding of technisch bedrijf. In de afgelopen 4 jaar werkte STO daar hard aan. En niet zonder resultaat!

We spreken erover met Klaas Luten. Eén van de kartrekkers van STO Meppel/Steenwijkerland, maar ook procesleider bij Stad & Esch in Meppel. In 2019 startten hij en Dennie Vossebelt van SG Eekeringe met het uitrollen van STO, in samenwerking met 2 scholen in Steenwijkerland en 4 in Meppel. “We hebben in die periode eerst veel onderzoek gedaan”, legt Klaas uit. “Om te kijken wat hier eigenlijk al gebeurt op het gebied van techniekonderwijs en waar hiaten liggen.”

Bedrijven en de link met onderwijs

Ze ontdekten dat er eigenlijk al best veel mooie initiatieven waren. “Deze hadden nagenoeg dezelfde doelstelling”, vertelt Klaas. “Alleen wisten ze van elkaar niet dat ze bestonden. Die groepen hebben we samengebracht. Ook waren er technische bedrijven die nog nooit een link hadden gelegd met het onderwijs. Inmiddels zijn er zelfs bedrijven die zich zelfstandig bij ons aanmelden. Die via-via van STO hebben gehoord. Dat zijn fantastische dingen.”

Aandacht voor techniek op PO

Voor een betere instroom van leerlingen naar onze branche is het belangrijk dat zij al vroeg met techniek in aanraking komen. STO stimuleert dat onder meer door het organiseren van dagen van techniek voor basisscholen, waar technische bedrijven aan meewerken. “We zijn ook bezig met een CRM-systeem (Customer Relationship Management, red.) waar we alle technische bedrijven in onderbrengen”, legt Klaas uit. “Scholen zien dan vlaggetjes op een plattegrond. Op deze locaties kunnen ze een technische activiteit volgen, zoals een rondleiding of gastles.”

STO verzorgt verder praktische lessen op scholen over een gewenst technisch thema. “In het begin dachten we dat het primair onderwijs met name behoefte zou hebben aan de ‘zachte kant’ van techniek, zoals programmeren of 3D-printen”, aldus Klaas. “De basisscholen vragen echter met name om praktijklessen aan de ‘harde kant’. Dat hadden we niet gedacht. Denk aan metselen, timmeren, het wisselen van autobanden, elektra of het repareren van een fiets.”

Tekst gaat verder onder de foto.


Technoboxen

Ook biedt STO Technoboxen aan. “Complete pakketten, waar basisschooldocenten mee aan de slag kunnen”, verduidelijkt Klaas. “Daar zitten spullen in als Gravitax-knikkerbanen, bouwpakketten om een skelter of scooter te maken of Lego dat kan worden gebouwd en geprogrammeerd. Zo stimuleren we basisscholen om kinderen meer dan eens met techniek in aanraking te laten komen. We merken dat scholen ons steeds meer weten te vinden.”

DOEI

Een andere mooie ontwikkeling, die Drenthe-breed speelt, is de nauwe samenwerking tussen verschillende STO-regio’s. Deze kreeg de naam Drenthe Onderwijs En Innovatie, oftewel DOEI. “We hebben contact gelegd met Assen, Coevorden, Emmen en Hoogeveen”, legt Klaas uit. “Dusdanig, dat we er ook intervisie mee doen. Dan vragen we bijvoorbeeld aan Assen of ze onze technieklessen willen analyseren. Of Hoogeveen vraagt aan Coevorden een aantal projecten te evalueren. En als we bijvoorbeeld een scholingsevent houden, nodigen we de andere regio’s ook uit. Zo versterken we elkaar.”

Tekst gaat verder onder de foto's.


Toekomst

Er gebeurt dus al veel op het gebied van techniekonderwijs, in regio Meppel/Steenwijkerland. Maar er zit ook nog een aantal mooie ontwikkelingen in de pijplijn, zoals de ontwikkeling van nieuwe technische keuzevakken. Dat vloeit voort uit het succesvolle keuzevak Maritiem. “De Haven in Meppel lag braak, als het gaat om techniekonderwijs”, vertelt Klaas. “We hebben daarom contact gelegd met STC in Zwolle, opleider op het gebied van scheepvaart, transport en logistiek. Zij hebben een opleidingschip waar onze leerlingen 2 weken lang aan de slag gaan, als deze van Meppel naar Rotterdam vaart en terug. Een fantastische beleving.”

Keuzevak Luchtvaart

Eenzelfde soort keuzevak wil STO ontwikkelen rondom het onderwerp luchtvaart. “We hebben GKN Fokker in Hoogeveen, maar staan ook in contact met Groningen Airport, Teuge en Schiphol. Zo kunnen we jongeren ook in deze sector met techniek aan de slag laten gaan. Verder zijn we bezig met de ontwikkeling van een keuzevak Zorgtechnologie, waarbij we kunnen samenwerken met Isala in Meppel. Het zou mooi zijn als we dit soort keuzevakken Drenthe-breed kunnen uitzetten. Veel scholen bedenken hun eigen oplossingen. Waarom werken we daarin niet meer samen?”

Tekst gaat verder onder de foto.


Tot slot, wat ziet Klaas Luten als toekomstdroom voor STO en regio Meppel/Steenwijkerland? “Dat het de normaalste zaak is dat bedrijfsleven, gemeente en scholen bij elkaar over de vloer komen. Dat een bedrijf bijvoorbeeld een appje stuurt met de vraag of hij vanmiddag hulp kan krijgen voor een technische klus. Kortom, dat ze elkaar weten te vinden en elkaar volop ondersteunen. Daar zijn we dan ook druk mee bezig.”

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Succesverhalen
Techniekpact Zwolle

​Techniekpact Zwolle zorgt voor verbinding, maar voortbestaan op de tocht

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Helden uit de Techniek: uitvinders van de transistor

Lees meer »
Succesverhalen
Techniekpact Zwolle

​Menukaart Technische Keuzevakken brengt vo, mbo en bedrijven dichter bij elkaar

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…