Donderdag 25 november 2021 ​BOOST doet oproep aan bedrijven: ‘Ga aan de slag met Smart Industry’

Bewustwording creëren over Smart Industry, bedrijven hierover informeren én hen koppelen aan partners die kunnen helpen bij een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Dat is kort samengevat waar BOOST zich voor inzet in Oost-Nederland. Smart Industry is nodig om urgente thema’s als digitalisering en robotisering het hoofd te bieden. Maar is het meteen ook dé oplossing voor het personeelstekort in de techniek. Daarom de oproep van BOOST aan bedrijven in Regio Zwolle: ‘Ga aan de slag met Smart Industry’.

Smart Industry ging in 2014 van start in Nederland met een actieagenda. Geïnspireerd op het Duitse Industrie 4.0-initiatief, dat een jaar eerder het levenslicht zag. Acht transformatielijnen voor de maakindustrie staan in Nederland centraal: ‘Slimme producten’, ‘Digitale fabriek’, ‘Duurzame fabriek’, ‘Slim produceren’, ‘Slimme diensten’, ‘Digitale ketens’, ‘Slim werken’ en ‘Flexibel produceren’.

Start van BOOST

In de periode die volgde, startten ook verschillende regionale Smart Industry-initiatieven. In Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland) was dat de onafhankelijke en door de provincies gefinancierde partij BOOST. Zij signaleert kansen, versnelt ontwikkelingen en deelt kennis op het gebied van Smart Industry en circulariteit. Boost doet dat onder meer door events, webinars en zijn digitale kennisplatform www.boostsmartindustry.nl. Maar BOOST is vooral ook de brug tussen bedrijven en uitvoerende kernpartners als Kennispoort Regio Zwolle, Novel-T, RCT Gelderland, overheden en onderwijsinstellingen.

“Niet alle ondernemers waren van nature gewend om dit onderwerp op te pakken”, kijkt BOOST-projectleider Robin Burghard terug op de beginperiode in 2015. “Verschillende partners gingen hier wél mee bezig, maar dat gebeurde te langzaam en te versnipperd. Wij wilden die initiatieven graag samenbrengen.”

Koplopers

Sindsdien is er al veel vooruitgang geboekt, ziet Burghard. “In Oost-Nederland zijn zo’n 120 bedrijven echt goed bezig met Smart Industry. Zij zijn de koplopers en een voorbeeld en inspiratiebron voor de ondernemers die nog willen starten met Smart Industry. Ik merk dat mede hierdoor het peloton nu ook meer bewust wordt van het onderwerp. De uitdaging binnen deze groep bedrijven is dat zij kleiner en druk zijn. Zij richten zich vooral op de dagelijkse gang van zaken en hebben minder tijd om met toekomst bezig te zijn. Daarbij weet men vaak niet waar te beginnen met Smart Industry en tot welke partij zij zich kunnen wenden om zich te laten helpen.”

Artikel gaat verder onder de foto.


Tegengaan van personeelstekort

Terwijl dat hard nodig is, want de technische ontwikkelingen staan allesbehalve stil. Neem alleen al onderwerpen als artificial intelligence (AI), robotica, circulariteit, digitalisering en cyber security. Om in nabije de toekomst mee te kunnen met de rest van Nederland én de wereld is actie dus nodig. Een ander groot voordeel is dat investeren in Smart Industry het grote personeelstekort in de techniek bestrijdt.

“Het is ook de enige oplossing voor dat tekort. De techniek krijgt de komende vijf tot tien jaar namelijk te maken met een grote uitstroom van oudere vakmensen”, legt Burghard uit. “Ook de instroom van nieuw talent is al jaren een thema. Bedrijven móeten dus wel automatiseren om dat op te vangen. Daar komt bij dat we van branches terugkrijgen dat Smart Industry echt van toegevoegde waarde is, ook voor mensen die al in de techniek werken. Het maakt het werk makkelijker en lichter.”

Ga aan de slag

BOOST doet daarom een dringende oproep aan bedrijven. “Ga aan de slag met Smart Industry, want het gaat om dominante thema’s die bijdragen aan een toekomstbestendig bedrijf. Helemaal in de techniek. Informeer je op ons platform over de mogelijkheden en thema’s of neem contact op met BOOST of een van de kernpartners.”

Wilt u meer weten over Smart Industry of contact opnemen met BOOST? Bezoek de website www.boostsmartindustry.nl. Daar vindt u ook digitale hulptools en gratis te downloaden whitepapers en e-books. Daarnaast brengt BOOST er meerdere subsidiemogelijkheden onder de aandacht, zoals de BOOST Smart Industry-voucher.

Artikel gaat verder onder de foto.


Techniekpact Zwolle

In onze rubriek ‘Partner in de Spotlights’ laten we zien welke mooie initiatieven spelen in onze techniekregio. De inzet van BOOST sluit perfect aan bij de programmalijnen ‘Leren in de techniek’ en ‘Innovatie in de techniek’ van Techniekpact Zwolle. Daar komt bij dat veel partners van BOOST participeren in Techniekpact Zwolle. Meer weten over deze programmalijnen? Kijk op onze site.

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Makersfestival laat jongeren zien én ervaren hoe leuk techniek is

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Infobijeenkomst over het werken met (ex-)gedetineerden in je bedrijf

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Maakbedrijven laten scholieren binnen tijdens Week van de Technologie

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…