Dinsdag 12 september 2023 ​Overijssels Vakmanschap: brug tussen zij-instromers en de energietransitie

De energietransitie is momenteel in volle gang. Steeds meer mensen maken de overstap naar duurzame energiebronnen voor hun woning of bedrijf. De grote vraag naar onder meer warmtepompen en zonnepanelen zet een grote druk op de installatiebranche, die kampt met een nijpend tekort aan vakmensen. Verschillende organisaties in Regio Zwolle zetten zich in om het tij te keren. Zo ook Overijssels Vakmanschap. We spraken met projectleider Linda van den Belt.

Overijssels Vakmanschap is een publiek-private samenwerking tussen de provincie Overijssel en technische branches. Dit initiatief zet zich in voor een goede doorstroom van personeel naar de technische arbeidsmarkt. “We zijn een verbinder”, legt Van den Belt uit. “Er bestaan veel opleidingen en regelingen. Niet iedereen die zich vanuit een andere sector wil laten omscholen, weet daar zijn weg in te vinden. Waar begin je? Wat wordt er gevraagd? Hoe betaal je omscholing? Welke regelingen zijn er?”

Het gaat vaak om mensen die al een vaste baan hebben, met de daarmee gepaard gaande zekerheid. “Wij kijken naar het individuele vraagstuk en geven daar met onze kennis een passend antwoord op. We zijn er zowel voor de werknemer als werkgever, maar ook voor werkzoekenden. De grootste groep mensen die we helpen, zijn de zij-instromers. We werven hen onder andere via social media en onze recruiter. Na een eerste intake kijkt die welke van onze arbeidsmarktcoaches het beste bij het betreffende vraagstuk past.”

Arbeidsmarktcoaches

Die arbeidsmarktcoaches spelen dus een belangrijke rol bij de overstap naar de techniekbranche. “Zij zijn de echte branchespecialisten”, legt Van den Belt uit. “Ze weten wat er gevraagd wordt vanuit de markt en welke opleiding nodig is om een iemand te kunnen laten instromen. Zij nemen de kandidaat bij de hand en begeleiden hem of haar naar een nieuwe werkgever. Daarbij gaat het altijd om maatwerk.”

Van slager tot installatiemonteur

Als voorbeeld noemt Van den Belt een 41-jarige slager die als zij-instromer aan de slag ging bij Energiewacht. “Hij had zijn school niet afgemaakt en was ooit als bijbaantje bij een slager komen te werken. Hij kwam op een punt waarop hij zich afvroeg of hij dit de rest van zijn leven wilde doen.”

Dat antwoord was dus ‘nee’. Hij was zelf al aan het oriënteren geslagen en kwam uiteindelijk in contact met Overijssels Vakmanschap. “Hij had een interessante vacature bij Energiewacht gezien, maar wist niet hoe hij dit moest aanpakken”, legt Van den Belt uit. “Wij brachten vervolgens zijn potentie en leervermogen in kaart. Ook keken we of hij een goed beeld had van het werken in de techniek. De arbeidsmarktcoach had een positief advies en bracht hem in contact met Energiewacht. Omdat hij de nodige kennis had en goed gemotiveerd was, zag dit bedrijf het helemaal in hem zitten. Hij wordt daar nu als installatiemonteur verder opgeleid.”

Van ICT’er tot installatiemonteur

Een ander mooi voorbeeld is een ICT’er die de overstap naar de installatietechniek maakte. Hij las een artikel over een eerdere zij-instromer, raakte geïnspireerd en kwam met ons in contact “Hij wilde niet meer non-stop achter zijn computerscherm zitten, maar met zijn handen werken”, vertelt Van den Belt. “Vanwege zijn achtergrond en zijn kluservaring had hij enig technisch inzicht. We keken wat hij nodig had voor een zij-instroom-traject en spraken met verschillende werkgevers. Het is dan even zoeken naar de juiste match, omdat hij al een vaste baan had. Beekman Elektro in Raalte bleek de juiste match. Tijdens een meeloopdag kreeg hij een goede indruk van wat het werk inhoudt en hoe het er bij het bedrijf aan toegaat. Hij gaat daar nu aan de slag als installatiemonteur.”


Personeelstekorten steeds meer zichtbaar

Het zijn sprekende voorbeelden van succesvolle zij-instroom-trajecten in de installatietechniek. Deze mensen zijn dan ook hard nodig, om het grote personeelstekort te verlagen. Met name ook in Regio Zwolle, waar veel branches samenkomen bij het mogelijk maken van de energietransitie. Van installatietechniek, bouw, infra tot de maakindustrie. “Het tekort aan personeel is enorm”, ziet Van den Belt. “Dit is natuurlijk al langer gaande in de techniek, maar het wordt steeds zichtbaarder.”

In de installatietechniek gaat het met name om installatie- en storingsmonteurs. “Het draait daarbij niet alleen om de grote vraag naar nieuwe vakmensen”, legt Van den Belt uit. “Bestaande vakmensen dienen zich ook te blijven ontwikkelen en bijscholen, omdat de technologie zich hard ontwikkelt. Installaties worden steeds diverser.”

Nauwe samenwerking

Dankzij een brede samenwerking kan Overijssels Vakmanschap hier een belangrijke bijdrage aan leveren. “We werken nauw samen met de mensen van Techniek Nederland (ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, red.) en Wij Techniek (ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche, red.)”, vertelt Van den Belt. “En dus ook met de installatiebedrijven die daarbij zijn aangesloten. We maken gebruik van hun expertise en middelen. Samen kunnen we heel mooie dingen neerzetten.”

Kom in contact

Wil je als zij-instromer, werkgever of werknemer in contact komen met Overijssels Vakmanschap? Of meer informatie krijgen over de mogelijkheden? Kijk dan op de website www.overijsselsvakmanschap.nl of neem direct contact op via info@overijsselsvakmanschap.nl

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Held uit de Techniek: Hollywood-ster én uitvindster Hedy Lamarr

Lees meer »
STO
Techniekpact Zwolle

​STO Noordelijk Flevoland zorgt voor verbinding en zichtbaarheid

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Makersfestival in Zwolle een groot succes

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…