Dinsdag 16 maart 2021 Perron038 kijkt ondanks corona terug op een vruchtbare startperiode

​Alleen ga je misschien sneller, samen kom je veel verder. Dat was in 2019 de gedachte achter de oprichting van Perron038; het in Zwolle gevestigde innovatiecentrum voor de maakindustrie in onze regio. High tech-bedrijven werken hier samen met studenten en onderzoekers aan de technologie van de toekomst. De ideale kruisbestuiving voor het delen van kennis, ontwikkelen van technologische oplossingen en het binden van jonge vaktalenten aan de techniek.

Het onderkomen van Perron038, gelegen naast het station in de Overijsselse hoofdstad, is een waar eldorado voor de tech-liefhebber. Ooit een industriële hal, maar tegenwoordig een hypermoderne locatie met dito apparatuur waar de nieuwste technologische ideeën realiteit worden. Perron038 verbindt hier bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Technici, onderzoekers en studenten werken er gezamenlijk aan innovatieve high tech-projecten. Omdat samenwerking iederéén verder brengt.

SMART Industry

“Veel bedrijven zijn vaak individueel bezig met innovatie en talentontwikkeling”, legt Marius Woldberg van Perron038 uit. “Zij staan allemaal voor dezelfde opgave, namelijk het omarmen van SMART Industry. Het is alleen ondoenlijk om zelf al die verschillende uitdagingen op te pakken.”

Waarom doen we dat dan niet gezamenlijk, was de vraag die oprees. “De ontwikkelingen gaan in een snel tempo en er zijn meerdere technologieën die op ons afkomen”, ziet Woldberg. “MKB- of MKB Plus-bedrijven hebben geen innovatieafdelingen van vijftig man. Bij Perron038 doen we daarom gezamenlijk kennis op van nieuwe ontwikkelingen en delen die ook. Samen inspireren we daarmee ook talent. Want talentontwikkeling - op alle niveaus, van voortgezet onderwijs, vmbo tot universiteit - is een van onze speerpunten.”


Kruisbestuiving

Machinebouwer Tembogroup uit Kampen was de initiator van Perron038. Al snel sloten ook andere maakbedrijven uit de regio zich aan. Daarnaast maken ook scholen als Windesheim, Deltion, Cibap en internationaal onderzoeksinstituut Fraunhofer Project Center, waar onder andere de Universiteit Twente in zit, onderdeel uit van het innovatiecentrum.”

“Bedrijven zijn deelnemers én partner”, legt Woldberg uit. “Ze hebben recht op een werkplaats. We hebben hier een aantal projectunits, waar de projecten plaatsvinden. Per opdracht werven we studenten. We kijken daarbij welke expertise we nodig hebben. Een of twee medewerkers van de betreffende bedrijven voeren dat project dan uit met de studenten. Tussendoor organiseren wij kennisdeelsessies. Zo leren zowel studenten als bedrijven van elkaar. We zien echt dat er een kruisbestuiving ontstaat. Het is een heel mooie en laagdrempelige manier om bij elkaar in de keuken te kijken.”

Corona

De start van Perron038 in september 2019 verliep voortvarend. “We waren net een paar maanden goed op stoom”, legt Woldberg uit. “Maar toen kwam corona. We hadden heel gave kennisevents gepland staan, maar het viel ineens helemaal stil. Uiteindelijk werd 2020 een gemengd jaar. De eerste helft was zwaar, waarin we allerlei bezuinigingen moesten doorvoeren en onze partnerbedrijven het ook moeilijk hadden.”

Na de zomer veranderde dat beeld. “Hogeschool Windesheim kon weer meer projecten gaan doen”, vertelt Woldberg. “De regering gaf ruimte om projectonderwijs door te laten gaan, binnen de coronaregels. We hebben strakke afspraken gemaakt over het aantal studenten per machine, de begeleiding en hygiëne. Dat gaat eigenlijk heel goed. Ook zagen we begin dit jaar een groei in het aantal partners en werden samenwerkingen geïntensiveerd. Bedrijven gaan gelukkig door met innoveren, dat misschien nog wel belangrijker is geworden dan voorheen. Daarnaast heeft Windesheim een bijzondere 3D-metaalprinter neergezet op Perron038, waaromheen we samen nieuwe projecten gaan bouwen.”

Evenementen

Een groot gemis voor Perron038 momenteel zijn de fysieke evenementen. “Dat vangen we deels online op”, aldus Woldberg. “Maar als je wat moois wilt laten zien, hoort daar een fysieke omgeving bij. We kijken heel erg uit naar het moment dat we weer events mogen organiseren, in onze mooie grote eventruimte. Dat is ook echt ons onderscheidende kenmerk; kennis delen en inspireren.”


Nieuwe ontwikkelingen

Woldberg hoopt daarom dat de tweede helft van 2021 een bomvolle agenda oplevert. Zo zijn momenteel al grote samenwerkingsprojecten en uitdagende events in voorbereiding. “We gaan bedrijven uit de regio benaderen om deel te nemen en hun kennis te delen. Verder zijn er nieuwe projecten in ontwikkeling. Zo hebben we net SPOT, de robothond van Boston Dynamics in gebruik. Deze mechanische viervoeter is een nieuwe vorm van robotica, waar we allemaal nieuwe applicaties en toepassingen voor de industrie voor gaan bedenken en ontwikkelen. Hopelijk geven we jonge talenten zo ook het zetje om uiteindelijk te kiezen voor een techniekprofiel. En zien maakbedrijven tegelijkertijd dat ze bij ons de juiste kennis en toegevoegde waarde halen, om zelf ook te blijven investering in nieuwe technologie.”

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

STO
Techniekpact Zwolle

​STO Noordelijk Flevoland zorgt voor verbinding en zichtbaarheid

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Makersfestival in Zwolle een groot succes

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Held uit de Techniek: Martin Cooper, uitvinder van de mobiele telefoon

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…