Dinsdag 28 september 2021 RegioOpleiders ‘schakelt en makelt’ tussen werkgevers, werknemers en onderwijs
Een kleine twee jaar is RegioOpleiders (RO) nu actief in Regio Zwolle. Als schakel tussen werknemers, werkgevers, brancheorganisaties, hbo, mbo en commercieel onderwijs. Het doel? Zorgen voor een brug tussen de arbeidsmarkt en regionale scholingsaanbieders en het stimuleren van een Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Ook de technische branche kan terecht bij de ‘opleidingsmakelaar’. Dat gebeurt ook, hoewel RO-directeur Douwe Prinsse merkt dat (sommige) technische bedrijven ook zélf via brancheorganisaties en leveranciers al druk bezig zijn met dit onderwerp.
RegioOpleiders vormt een unieke samenwerking tussen 16 regionale scholingsaanbieders. De organisatie biedt sinds 2019 maatwerk op het gebied van cursussen en opleidingen.
“De vraag vanuit de Human Capital Agenda is: hoe houden we onze regio vitaal en onze economie gezond?”, vertelt Prinsse. “Het Leven Lang Ontwikkelen moet meer zichtbaar worden in Regio Zwolle, vanuit een soort one-stop-shop. Een aantal werkgevers heeft al wel de nodige contacten met het onderwijs. Maar er is een categorie die het lastig vindt om in het woud van opleidingen de juiste partner voor her- en bijscholing te vinden.”
Schakelen en makelen
Daar komt RegioOpleiders in beeld. “Wij bouwen zelf geen onderwijs, maar schakelen, makelen en verbinden”, legt Prinsse uit. “Vragen uit de markt leggen wij bij de opleiders neer, die met een aanbod komen. De werkgever/werknemer bepaalt vervolgens zelf met wie hij in zee gaat. Dat dicteren wij niet.”
Zorg
De RO-directeur noemt een voorbeeld uit de zorg. “Zes partijen kwamen samen met het werkgeversservicepunt (WSP) bij ons terecht”, aldus Prinsse. “Ze wilden graag mensen geïnteresseerd krijgen om te werken in de zorg. Ze vroegen of daar een passend aanbod voor ontwikkeld kon worden.”
RegioOpleiders zette vervolgens samen met het WSP een voorschakeltraject op. “Zeven onderwijspartijen konden hierin iets betekenen. Na een pitch kozen de zorgpartijen voor de combinatie Deltion en Landstede. Iedereen die dacht geschikt te zijn voor dit opleidingstraject, kon zich aanmelden en deelnemen. Als dat na het voorschakeltraject ook zo bleek te zijn, kregen ze meteen en baan en konden starten met een BBL-opleiding.”
Individuele aanvragen
RegioOpleiders staat zeker ook klaar voor technische bedrijven. Maar Prinsse merkt dat een aantal ondernemers dit zelf al heeft opgepakt. “Aan de andere kant hebben technische bedrijven het dusdanig druk dat opleiden momenteel niet de eerste prioriteit heeft. Zij rennen van klus naar klus. Daardoor zijn ze meer met vandaag bezig dan met morgen. Wat we wél zien, zijn individuele aanvragen. Bijvoorbeeld van mensen uit de evenementenbranche. ZP’ers die zich normaal bezighouden met standbouw, maar door Corona tijd over hadden. Zij wilden aanvullende opleidingen doen, bijvoorbeeld in lassen of CNC-houtbewerking. Wij formuleerden vervolgens een uitvraag voor een passende cursus. Met de subsidie ‘Groei vooruit’ konden zij deze volgen."
Een ander voorbeeld uit de techniek is een groothandelsorganisatie met accountmanagers die normaal gesproken veel op pad waren. Door Corona viel een groot deel van die werkzaamheden weg. “Wij hielpen dit bedrijf met een telefonische verkooptraining voor het personeel. Zodat ze op die manier hun werk goed konden gaan doen. Ook kregen we vragen van mensen uit de horecasector die door Corona geen werk meer hadden en aan de slag wilden in de techniek. Die vragen zetten wij dan door.”
On the job
In algemene zin ziet Prinsse dat er behoefte is aan ‘on the job’ opleiden. “Er wordt nog veel gedacht vanuit diploma’s in plaats van bekwaamheden en ambities. Dat laatste is echter veel belangrijker. Daarom moeten we het beeld van opleiden in de schoolbankjes steeds meer loslaten. Een groep mensen is meer gebaat bij praktijkleren, waarbij ze misschien niet een volwaardig mbo-diploma halen, maar wel vanuit de praktijk dingen kunnen doen. Dat zou voor de technische branche ook heel goed zijn. Ik heb daar prachtige praktijkvoorbeelden van gelezen en gezien: mensen die vanuit het speciaal onderwijs doorstroomden naar een mooie baan in de logistiek.”
Techniekpact Zwolle
In onze rubriek ‘Succesverhalen’ laten we zien welke mooie initiatieven spelen in onze techniekregio. De inzet van RegioOpleiders sluit perfect aan bij de programmalijnen 'Kiezen voor techniek' en ‘Leren in de techniek’ van Techniekpact Zwolle. Meer weten over deze onderwerpen? Kijk op onze site of die van RegioOpleiders.