​Techniekpact Zwolle zorgt voor verbinding, maar voortbestaan op de tocht

Meer

Woensdag 4 oktober 2023 ​Switch naar Techniek helpt zij-instromers bij overstap naar technische carrière

De energietransitie zorgt in Nederland voor een grote behoefte aan extra personeel. De grote vraag naar duurzame energietoepassingen zoals zonnepanelen en warmtepompen maakt duidelijk dat we een groot tekort hebben aan vakmensen, met name monteurs. Switch naar Techniek (SnT) helpt zij-instromers met de overstap naar een techniekcarrière. We spraken met operationeel manager Ramona de Lange.


SnT werd opgericht door en voor ondernemers die werkzaam zijn in de energietransitie. De organisatie staat open voor iedereen die graag aan de slag gaat in de techniek. SnT helpt hen met advies, bijscholing en verdere begeleiding. In 10 weken worden zij klaargestoomd voor een technische baan bij 1 van de 19 aangesloten bedrijven uit Regio Zwolle.

“Dit zijn werkgevers met een groot hart”, vertelt De Lange. “Werkgevers die ruimte kunnen en willen bieden aan mensen die niet meteen voor 100% inzetbaar zijn in hun bedrijf, maar wel de potentie hebben om een gewaardeerd collega te zijn die duurzaam ingezet kan worden.”

Finetunen

SnT is inmiddels 2,5 jaar - vanaf juni 2021 - actief. “In die periode hielpen we verschillende doelgroepen op de arbeidsmarkt”, legt De Lange uit. “Het gaat om mensen vanuit verschillende doelgroepen die in een zekere mate een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Maar ook mensen die vanuit bijvoorbeeld de zorg de overstap naar techniek willen maken. In het eerste jaar ging het om 23 deelnemers, het tweede jaar 34 en dit jaar verwachten we op 75 opgeleide zij-instromers uit te komen, die aan het werk kunnen als assistent-monteur.”

Naast dat deelnemers natuurlijk veel leren, geldt dat ook voor SnT zelf. “We kregen steeds beter in kaart waar iedere specifieke doelgroep behoefte aan had”, kijkt De Lange terug. “Inmiddels hebben we de processen en uitvoering zo strak staan dat we steeds grotere groepen kunnen opleiden. We kijken nu zelfs of we 2 groepen deelnemers naast elkaar kunnen laten lopen. Zo kunnen we aandacht blijven houden voor elk individu in ons programma. We willen namelijk wél de betrokken en kleinschalige organisatie blijven die we zijn.”

Arbeidsmarktcoach

Het overstaptraject van een deelnemer start in de meeste gevallen bij een arbeidsmarktcoach, die wordt gedetacheerd vanuit Metechnica. “Door deze samenwerking kunnen we stoelen op een wolk aan ervaring”, vertelt De Lange. “Onze arbeidsmarktcoach gaat actief op zoek naar mensen die de overstap naar techniek willen maken. Ze staat in contact met partijen als het WerkgeversServicepunt, UWV, TIEM en re-integratiebureaus in de regio. Als er een kandidaat is, legt ze eerst telefonisch contact.”

Wie ben je? Waarom wil je de switch naar techniek maken? Wat is je achtergrond? Het zijn vragen die belangrijke informatie over de kandidaat boven tafel krijgen. “In sommige gevallen betrekt ze daar ook meteen een jobcoach bij, zodat we eventuele risico’s goed in beeld kunnen krijgen voordat een deelnemer bij ons start. Dan kijken we waar deze persoon tegenaan zou kunnen lopen en hoe we op voorhand al hulp kunnen inzetten. Onze aangesloten jobcoaches vanuit Cavoi en BaseToWork zijn dan ook onmisbaar voor het laten slagen van elk opleidingstraject.”

10 weken-traject

Tijdens een zogeheten 0-meting, die door DilemmaManager wordt uitgevoerd, worden vervolgens verschillende kenmerken van de kandidaat in kaart gebracht. Past de kandidaat bij de werkwijze van SnT? Dan kan hij of zij starten met het 10 weken durende traject; 6 weken theorie- en praktijklessen (inclusief examen) en 4 weken stagelopen bij 1 of meerdere bedrijven.

De opleiding bestaat uit verschillende modules: ‘Start’, ‘Basis meterkast’, ‘Basis woninginstallatie’, ‘Basis waterbehandeling’, ‘Basis VCA’, ‘Basis gas’, ‘Basis infra’, ‘Basis duurzame energietechnieken’ en ‘Communicatie’. Deelnemers kunnen kosteloos 1 of meerdere modules volgen of het hele traject doorlopen.

“Iedere module wordt begeleid door 1 van de werkgevers”, legt De Lange uit. “Zij kijken mee op de lesinhoud, maar zorgen ook dat het onderwerp in de praktijk wordt gebracht. Bij het thema ‘waterbehandeling’ gaat Hellebrekers bijvoorbeeld aan de slag met de verschillende manieren van waterbehandeling. Morrenhof-Jansen doet dat in de module Duurzame energietechniek, waar we het hebben over de installatie van warmtepompen en zonnepanelen. Zo kunnen we zij-instromers heel snel helpen aan een mooie baan in de techniek.”

Reusachtig veel werk

Naast de focus op zij-instromers staat SnT ook nadrukkelijk klaar voor de bedrijven zelf. Sowieso blijft de jobcoach een half jaar betrokken bij de overstapper. De Lange: “Verder kijken we hoe we werkgevers kunnen faciliteren. Zo helpen we met het beter begrijpen van de verschillende doelgroepen wanneer ze binnen het bedrijf komen, het invullen van de juiste formulieren, het faciliteren van de verschillende gesprekken tussen een nieuwe medewerker en werkgever of het anders organiseren van hun bedrijfsprocessen. Dit alles met het doel werkgevers te helpen bij het aannemen van zij-instromers, ook als deze niet meteen volledig inzetbaar zijn.”

Want extra vakmensen zijn keihard nodig om het vervolg van de energietransitie mogelijk te maken, ziet De Lange. “Met name de handjes; bijvoorbeeld monteurs voor de installatie van zonnepanelen en warmtepompen. En dat blijft ook nog wel een tijdje zo. Tot 2050 is er reusachtig veel werk te verrichten in de energietransitie.”

Kom in contact

Wil je in contact komen met Switch naar Techniek? Of meer informatie krijgen over de mogelijkheden? Kijk dan op de website www.switchnaartechniek.nl of neem direct contact op via info@switchnaartechniek.nl.

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Succesverhalen
Techniekpact Zwolle

​Techniekpact Zwolle zorgt voor verbinding, maar voortbestaan op de tocht

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Helden uit de Techniek: uitvinders van de transistor

Lees meer »
Succesverhalen
Techniekpact Zwolle

​Menukaart Technische Keuzevakken brengt vo, mbo en bedrijven dichter bij elkaar

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…