Donderdag 6 mei 2021 ​WIMM en Techniekpact slaan handen ineen voor bevorderen leercultuur in MKB

Techniekpact Zwolle en WIMM (Wij Investeren in Mens en Maatschappij) slaan de handen ineen om de wendbaarheid van technische bedrijven in Regio Zwolle te vergroten. Een belangrijk thema is het bevorderen van een leercultuur in het MKB. “De wereld verandert snel”, vertelt Manon Smellink van WIMM. “Door alle nieuwe technieken is het technische werk heel anders dan tien jaar geleden. Het is daarom belangrijk dat bedrijven blijvend aan de slag gaan met de ontwikkeling van hun medewerkers.”


Techniekpact Zwolle schakelde ‘doe-organisatie’ WIMM in om dit proces in gang te zetten. Het eerste plan van aanpak ligt er inmiddels. Als alles volgens planning verloopt, start WIMM de eerste activiteiten al vóór de zomer. Zo houdt zij straks zogeheten P&O Cafés. Het doel in 2021 is om daarmee minstens vijftig ondernemers te bereiken. “Het gaat om intervisiebijeenkomsten”, legt Smellink uit. “Waar HR-verantwoordelijken van bedrijven bij elkaar komen om over actuele thema’s te praten en ervaringen en input te delen.”

Kennissessies

WIMM, dat zonder winstoogmerk actief is, gaat daarnaast kennissessies organiseren om de leercultuur in het MKB te bevorderen. Daarbij gaat het om de wijze waarop bedrijven op een structurele manier aandacht besteden aan de ontwikkeling van hun medewerkers. “Wij worden als WIMM ingevlogen omdat we veel doe-kracht hebben”, vertelt Smellink. “Wat je vaak ziet bij bedrijven is dat zij veel en goede plannen hebben. Maar ze vinden de slag naar de praktijk lastig, omdat ze de middelen in tijd, kennis en ervaring niet hebben. Wij helpen daarbij.”

Als voorbeeld noemt Smellink een technisch medewerker van 55 jaar. “Door de nieuwe ontwikkelingen wordt binnen technische organisaties momenteel veel meer gevraagd van mensen op het gebied van communicatie en samenwerking. Daar moet je als bedrijf die medewerker wél in meenemen. Maar het komt voor dat deze dat lastig vindt, omdat hij daar niet goed op voorbereid is. We zien vaak dat de aansluiting van de nieuwe op de oude generatie lastig verloopt. Van de babyboomgeneratie stromen straks veel mensen uit. Hoe gaan we dat aan de voorkant opvangen en hoe gaan we zorgen voor een goede kennisoverdracht? Dat zijn vragen waar wij als WIMM mee bezig zijn.”

Individuele ondersteuningstrajecten

Naast kennissessies wil WIMM technische ondernemers ook individueel ondersteunen. “Dit doen we vanuit ons programma &Power”, verduidelijkt Smellink. “We helpen bedrijven met het inrichten van een praktische leercultuur, door het stimuleren van samenwerking en kennisoverdracht. Het doel is om een toekomstbestendige organisatie neer te zetten, met een gezonde aanspreekcultuur, prettige samenwerking en een grote mate van eigenaarschap bij de mensen.”

Talenten Binden & Boeien

Tot slot richt WIMM zich op het project Talent Binden & Boeien. Zo ondersteunt zij werkgevers in Regio Zwolle in hun employer branding en zichtbaarheid. Daarnaast heeft WIMM een talentplatform gelanceerd waar ondernemers en jong talent samen kunnen komen, zowel digitaal en fysiek. “Dit doen we om de aansluiting tussen (onbekende) werkgevers en jong talent te verstevigen”, vertelt Smellink. “We spelen een actieve rol in het matchen van jong talent met de gave bedrijven in de Regio Zwolle door inzet van een loopbaanadviseur vanuit WIMM. Dat matchen is geen doel op zich, we willen hen vooral helpen. Een duwtje in de goede richting geven. ”

Wil je als ondernemer of talent in contact komen met WIMM? Bel of mail naar: 085 - 620 0485 / info@wimm.nl.

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Makersfestival laat jongeren zien én ervaren hoe leuk techniek is

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Infobijeenkomst over het werken met (ex-)gedetineerden in je bedrijf

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

Maakbedrijven laten scholieren binnen tijdens Week van de Technologie

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…