Vrijdag 28 mei 2021 ​Helden uit de techniek: de uitvinder van de stofzuiger

Het is een bezigheid die veel mensen tegenstaat. Een klusje dat nu eenmaal eens in de zoveel dagen moet gebeuren: stofzuigen. Toch mogen we weg- en waterbouwkundige Hubert Booth uit Engeland dankbaar zijn dat hij 1900 zijn uitvinding deed: de automatische stofzuiger. Het maakte het vervelende klusje iets minder vervelend. Daarom is hij één van onze ‘helden uit de techniek’.


Een bezem en mattenklopper waren vóór 1900 de middelen die mensen tot hun beschikking hadden om vuil en stof uit hun huis te verwijderen. Amerikanen Ives McGaffey en John Thurman werkten in die periode al afzonderlijk aan verschillende soorten reinigingsmachines. McGaffey maakte daarbij gebruik van een vacuüm om zo vuil op te zuigen. Dat lukte door te knijpen in een leren bal, waarna de lucht opgezogen werd. Het bleek echter geen groot succes.

Thurman ontwikkelde een machine met verbrandingsmotor die tapijten en kleden kon reinigen. Een omissie in dit apparaat was dat het slechts vuil wegblies en niet bij elkaar bracht. Booth bracht daar verandering in met zijn stofzuiger. Die leek overigens in de verste verte niet op de modellen die we tegenwoordig kennen.

Immens en zwaar

Ook dit apparaat, dat vuil opzoog door een filter, beschikte over een brandstofmotor. Het apparaat was immens en zwaar. Pas in 1907 kwam er een door James Spangler en William Hoover verbeterde versie op de particuliere markt. Deze stofzuiger woog evengoed nog 20 kilo. Omdat het apparaat niet meteen aansloeg, gingen ze als stofzuigerverkopers langs de deuren. Waarna de populariteit flink toenam. Tot op de dag van vandaag is de stofzuiger een onmisbaar apparaat in ons huishouden.

Daarom roept Techniekpact Regio Zwolle Hubert Booth uit tot onze ‘Held uit de Techniek’. Wij zijn erg benieuwd wie jouw helden zijn. Stuur een mail naar info@techniekpactregiozwolle.nl. Dit mailadres is ook voor iedereen die gebruik wil maken van ons netwerk - bestaande uit overheden, onderwijsinstellingen en bedrijven in Regio Zwolle - of daarvan deel wil gaan uitmaken. Wij komen graag met jou in contact! #onzehelden

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Nieuws
Techniekpact Zwolle

Kennispoort Regio Zwolle helpt bedrijven bij innoveren en vernieuwend ondernemen

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Slimme handjes: studenten bouwen waterstofvliegtuig

Lees meer »
STO
Techniekpact Zwolle

Greijdanus Hardenberg krijgt certificaat voor nieuw techniekonderwijs

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…