Dinsdag 25 mei 2021 ​Slimme handjes: Energiesysteem laat schepen emissieloos varen

Bijzonder technieknieuws uit de maritieme branche: een energiesysteem dat schepen volledig emissieloos en klimaatneutraal laat varen. Zero Emission Services (ZES) komt met verwisselbare energiecontainers voor binnenvaartschepen, die worden geladen met groene stroom.


Het bedrijf werd vorig jaar opgericht door ING, ENGIE, Wärtsilä en het Havenbedrijf Rotterdam. “Het klimaatakkoord vraagt om een verduurzaming van de transportsector”, laten de initiatiefnemers weten op hun site. “Op dit moment is de gehele Nederlandse transportsector verantwoordelijk voor 21% van de kooldioxide-uitstoot (CO2) in Nederland. Binnen transport is binnenvaart verantwoordelijk voor 5% van de kooldioxide-uitstoot.”

In de ‘Green Deal Zeevaart, Binnenvaart en Havens’ zijn afspraken gemaakt over verduurzaming van de binnenvaart. “Met een transformatie van de diesel-aangedreven binnenvaart naar volledig elektrisch aangedreven vervoer, zet de binnenvaartsector een belangrijke stap in het realiseren van het klimaatakkoord. Daarnaast stoten elektrische binnenvaartschepen geen stikstofoxide meer uit.”

Schepen kunnen dus gebruik maken van verwisselbare batterijcontainers, zogeheten ZESPacks. Wanneer deze leeg zijn, kunnen schippers gebruik maken van een netwerk van wissel- en laadstations. Nadat het schip weer over een volle accu beschikt, kan het zijn koers vervolgen. Meer weten? Kijk op www.zeroemissionservices.nl.

Nieuws & referenties Het laatste nieuws en voorbeelden uit de praktijk

Door overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen, zijn er al mooie afspraken gemaakt over gezamenlijke initiatieven, investeringen, ontwikkelingen en beleidsvoornemens.

Nieuws
Techniekpact Zwolle

Kennispoort Regio Zwolle helpt bedrijven bij innoveren en vernieuwend ondernemen

Lees meer »
Nieuws
Techniekpact Zwolle

​Slimme handjes: studenten bouwen waterstofvliegtuig

Lees meer »
STO
Techniekpact Zwolle

Greijdanus Hardenberg krijgt certificaat voor nieuw techniekonderwijs

Lees meer »
Wij brengen techniek onder de mensen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…